Back to top

Szombaton jön a IX. Dunaszerdahelyi bringás nap!

Publikálva: 2016, június 8 - 17:48
Csak semmi cicó, inkább a bicó! – jelmondattal rendezi meg a Családi Könyvklub, idén 9. alkalommal a IX. Dunaszerdahelyi bringásnapot, 2016. június 11-én, szombaton.
Szombaton jön a IX. Dunaszerdahelyi bringás nap!

Győry Attila ötletgazda elmondása szerint „a tavalyi bringás napon csaknem 200 kerékpáros kerülte meg a várost, akik vélhetően kellemesen kikapcsolódtak, csillingeltek, integettek jókedvűen a jövő-menő polgárokra. S mivel korábbi rendezvényeink pozitív visszhangokat kaptak, ez bátorított arra, hogy újra megszervezzem a bringásnapot. Ráadásul most már kifejezetten igény van rá, többen felkerestek, érdeklődtek, vajon újra lesz-e bringásnap?”

Győry szerint az autósok és a közlekedők maximálisan toleránsak voltak velük szemben, s ez a tapasztalat ösztönözte arra őket, hogy az idén még több résztvevőt csalogassanak ki a bringanapra. „Az lenne az ideális, ha a dunaszerdahelyi polgárok, baráti társaságok, tanulók, kicsik és nagyok vennék a fáradtságot, s eljönnének erre a néhány órára, kikapcsolódva beszélgethetnének, végre teljessen más szemszögből – s együtt kerekeznének a városban” – mondta el.

„A program szerint szombaton a Golf-játszótéren, azaz az állomásipark mellett délelőtt 10.00 órakor lesz a gyülekező, ahonnan indul a biciklis menet. Az útirány és a táv egyszerű. Egy nagy kört írunk le a városban, egy jót biciklizünk, s a végén megpihenünk a vásártéren. Természetesen a kritikus pontokon, kereszteződéseknél rendőri és szervezői biztosítás lesz. Ha marad bennünk szusz, a világmozgalommá duzzadt „Critical mass – kritikus tömeg“ rendezvények mintájára immár hagyományosan is a fejünk fölé emeljük a biciklijeinket – egy fotó, illetve a jó közérzet, s a maradandó emlék érdekében. Az igazán kitartóak tovább kirándulhatnak Udvarnokot érintve Eperjesre, s benézhetünk az Eperfesztiválra…” – jelezte Győry.

Szerinte „a bringanap résztvevői a mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért demonstrálnak, békésen. Szeretnénk, hogy Dunaszerdahelyen tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és végre ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Ehhez az is szükséges, hogy a meglévő útfelületek alkalmasak legyenek kerékpározásra is. Nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás, és az ésszerű mobilitás térnyerése. Ez a demonstráció békés jellegű – semmilyen politikai párt, vagy mozgalom jelképét nem tűrjük!  Ha netán rossz lesz az idő, tessék felöltözni. A bulinak mennie kell! Csak részleges rendőri biztosítás lesz – így előre kérünk minden résztvevőt, hogy szigorúan tartsa majd be a közlekedési szabályokat!”

________________________________

A Critical Mass annak a világszerte elterjedt kerékpáros  felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak meg. A felvonulások során egy kihirdetett útvonalon végigkerekeznek az összegyűltek. Gyakori, hogy kereszteződésekben, vagy a célban megállva a résztvevők a fejük fölé emelik a kerékpárjaikat, ezzel is felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére. Idén Budapesten 30 ezer résztvevővel tartottak biciklis felvonulást, békés demonstrációt. A mozgalom az 1990-es években indult az USA-ból, s mára több Európai nagyvárosban is megtartják.

A tavalyi bringásnap képeiből: