Back to top

Szombaton este befejeződött a szavazás Szlovákiában

Publikálva: 2024, június 9 - 09:51
Az este tíz órai urnazárásokkal szombaton – három választókörzetet leszámítva – befejeződött Szlovákiában az ország történetének ötödik európai parlamenti (EP) választása. Egy Tótmegyeren napközben történt – később ártalmatlannak bizonyult – incidens miatt azonban vasárnap hajnali egy óráig meg kellett hosszabbítani a kampánycsendet és az érintett választókörzetekben a voksolás időtartamát is. Ezt az esetet leszámítva a választás rendben zajlott.
Szombaton este befejeződött a szavazás Szlovákiában

Tótmegyeren a délelőtt folyamán azért függesztették fel néhány órára a voksolást, mivel a szavazólapokon ismeretlen eredetű fehér port találtak, ami később keményítőnek bizonyult.

Az ötödik szlovákiai EP választáson mintegy 4,37 millió szavazásra jogosult személy, szlovák állampolgárok, illetve a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok járulhattak az urnákhoz. A voksoláson résztvevők szavazataikkal arról dönthettek, hogy ki lesz az a 15 személy, akiket Szlovákia a következő 5 évre az Európai Parlamentbe képviselőként küld. Az EP mandátumokért 22 párt és egy koalíció, illetve az azok listáin induló jelöltek küzdhettek meg.

A közvéleménykutatások szerint a korábbi szlovákiai EP választásokon tapasztalt részvételi arányokat jósoltak, ugyanakkor e tekintetben a helyszíni, napközbeni visszajelzések meglehetősen vegyes képet mutattak.

A csütörtökön életbe lépett kampánycsend előtt nyilvánosságra hozott felmérések 6-8 politikai csoportosulás mandátumszerzését, illetve egybehangzóan a jelenlegi kormánykoalíció legnagyobb pártjának, a Robert Fico vezette Iránynak (Smer-SSD) a győzelmét valószínűsítették, míg a második legtöbb mandátumot a Progresszív Szlovákia (PS) pártnak jósolták.

Bár a szlovákiai szavazáson leadott voksok összesítését már néhány órával az urnazárás után befejezték, a vonatkozó EU-s szabályozás értelmében a voksolás eredményeinek közzétételére csak vasárnap este 11 óra után kerül sor, akkor, amikor már az összes uniós tagországban lezárult a szavazás. Ebből adódóan viszont vasárnap este 11 órakor már nem részeredmények, hanem azonnal a hivatalos szlovákiai végeredmények kerülnek közlésre.

(MTI/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies