Jelenlegi hely

Szombatig a harmonika városa Dunaszerdahely

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, november 23 - 10:58 | Kultúra
Csütörtökön este Arsenij Strokovskij, orosz harmonikaművész koncertjével indult a 27. Frank Marocco Nemzetközi Harmonika Fesztivál.
Szombatig a harmonika városa Dunaszerdahely

A fesztivált Rácz Tibor, harmonikaművész, városunk díszpolgára nyitotta meg. Kiemelte, hogy egy 27. alkalommal megszervezett fesztivál nemcsak munka, hanem felelősség is. Egy ilyen fesztivál nem azért létesül, hogy stadionokat töltsön meg, hanem azért, hogy bemutassa az aktuális helyzetet, azt, ami a zenei világban történik. Azért létesül, hogy fiatalabbak és idősebbek is lehetőséget kapjanak eszmecserére, találkozásra, tapasztalatcserére, ugyanakkor a legfontosabb feladata utat engedni a fiataloknak, hogy felmérjék a saját tudásukat, a helyüket a szakmai életben. Rövid bevezetője után köszöntötte és bemutatta a fesztivál szervezőit, vendégeit, a nemzetközi zsűri tagjait.

Majd Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán szólalt fel, aki köszöntötte a fesztivál közönségét. A harmonika fesztivál nyitókoncertjét egyben arra is kihasználta, hogy Rácz Tibornak, a nemzetközi fesztivál művészeti igazgatójának - aki idén ünnepelte 65. születésnapját - emléklapot nyújtson át a kultúra területén elért kiemelkedő zenei munkásságáért, és a város jó hírnevének itthon és külföldön való terjesztéséért.

Azt est előadója, Arsenij Strokovskij, aki Moszkvában végezte el a főiskolát, nemcsak sok nemzetközi versenyen nyert, de olyan tehetségnek találták, aki korlátlan ideig tartó nemzetközi ösztöndíjat érdemelt ki. Jelenleg az egyik legnagyobb művész-tanárnál, Stefan Hussongnál tanul Németországban, Würzburgban.

A koncert végén a közönség együttműködését is kérte Rácz Tibor. Mint elmondta, szombat délután öt órakor kezdődő kamarahangversenyre koncert formában kerül sor, ennek kapcsán pedig arra kéri az érdeklődőket a verseny szervezője, hogy vegyenek részt a verseny megítélésében, ugyanis közönségszavazást rendeznek. Szavai szerint a zsűri által megítélt pontokhoz a közönség által legjobbnak választott kamaraegyüttes kap plusz egy pontot.

A verseny igazgatója egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy örömmel várják a zenét kedvelőket a pénteki és a szombati koncertekre. Pénteken este 18.30-tól A tangó története címmel ad elő a Tango Quartetto Re Campo, majd szombat 15.00 órától Volodymyr Runčak harmonikaművész mutatkozik be, míg 17.00 órától kerül sor az Intertalent 2018 zárókoncertjére.