Jelenlegi hely

Szombati DAC-ellenfél: ZTE FC Zalaegerszeg

Publikálva: 2018, február 10 - 08:16 | DAC hírek
A Fortuna Liga tavaszi idénye már az ajtón kopogtat. A törökországi összpontosításról való visszatérést követően a 2017/18-as szezon második felének a főpróbája vár a DAC-ra, amelynek keretén belül a jelenleg a magyar második vonalban szereplő, ám egykoron bajnok és a Manchester Unitedet is legyőző gárdát látunk vendégül. A találkozó január 10-én, szombaton 14:00 órai kezdettel kerül megrendezésre a MOL Arénában.
Szombati DAC-ellenfél: ZTE FC Zalaegerszeg

Alapinformációk az ellenfélről:

Név: Zaleagerszegi TE

Alapítás éve: 1920

Klub színei: kék, fehér

Stadion: ZTE Aréna – befogadóképesség: 11 200)

Város: Zalaegerszeg (majdnem 60 000 lakos)

A klub legnagyobb sikerei: magyar bajnok (2001/2002); 3. hely a magyar élvonalban (2006/07); a Magyar Kupa döntőse (2009/10); a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének résztvevője (2002/03).

A téli felkészülés az utolsó szakaszába lépett. A kék-fehér alakulat elleni főpróbát megelőzően hét barátságos mérkőzést abszolváltunk, 3-1-3-as mérleggel és 13:9-es gólaránnyal. A bajnoksághoz hasonlóan a felkészülési időszak legjobb góllövője is Erik Pačinda. A gólszerzők közé tízedik játékosként Šatka is feliratkozott, ám ő balszerencséjére öngóllal az orosz második vonalban szereplő FC Orenburg elleni, 0:1-re elveszített mérkőzésen.

A fazonigazító főpróbán is egy második ligás együttes ellen lépünk pályára, ezúttal Magyarországról. A zalaegerszegi gárda 1920-ban alakult. A klub legnagyobb sikereit az új évezred elején érte el, amikor is a 2001/02-es szezonban az eddigi egyetlen magyar bajnoki címüket szerezték. Történetük messze legnagyobb sikerét azonban a Bajnokok Ligájának következő kiírásában érték el, hiszen a 3. selejtezőkörben hatalmas meglepetésre sikerült 1:0-ra legyőzniük a híres Manchester United csapatát a párharc első összecsapásán. A „Vörös Ördögök” vereségét olyan legendák sem tudták megakadályozni, mint David Beckham, Ruud van Nistelrooy, Paul Scholes vagy Ryan Giggs. A visszavágón elszenvedett 5:0-s vereség után azonban kiesett az elitligából az osztrák/szlovén határon fekvő város csapata.

A klub következő sikere a 2010-es döntős részvétel a Magyar Kupában. Két év múlva azonban a viszonylag sikeres együttes a bajnokság utolsó helyén végzett, így tizenhat esztendő után kiesett az élvonalból. A magyar élcsapatok közé való visszatérési próbálkozások eddig nem jártak sikerrel. A 2015/16-os idény bronzérmes helyezését követően legutóbb hetedikként végeztek, míg a 16 csapatos bajnoki mezőnyben elfoglalt jelenlegi 14. hely az elmúlt félévszázad legrosszabb helyezése! A zalaegerszegiek legalább annak örülhetnek, hogy bejutottak a magyar kupa nyolcaddöntőjébe, ahol a Puskás Akadémiával találkoznak.

A rossz eredményt követően természetesen komoly változások mentek végbe a játékoskeretben. A téli szünet alatt a Zalaegerszeg hét mérkőzést abszolvált, méghozzá 4-2-1-es mérleggel és 25:12-es gólaránnyal. A hét közepén Bőssel csaptak össze, és egy gólgazdag találkozón 8:4-re győztek.

Már tavaly is találkoztunk a kék-fehérekkel, méghozzá az új ZTE Aréna megnyitásának alkalmából. A minitornán a 45 perces találkozón 0:1-es vereséget szenvedtünk, és összességében az utolsó, harmadik helyen végeztünk. 2016-ban a tartalékcsapatunk a zalaegerszegi U19-es csapat felett aratott 4:0-s győzelmet.

A magyar másodosztályú gárda játékoskerete kizárólag hazai labdarúgókból áll. A tavalyi esztendőben az egykori rózsahegyi Tomáš Ďubek is tagja volt még szombati ellenfelünk keretének, míg egykori kapusunk, Pavol Penksa is lehúzott egy évet a kék-fehéreknél. Ellenfelünk játékoskeretének összértéke a transfermarkt honlap szerint 2,93 millió euro, míg a DAC-ot 5,53 millió euróra becslik a szezon főpróbája előtt.  

Forrás: fcdac.sk

Címkék: DAC