Back to top

Szociális biztosító – kinek engedik el a tartozást?

Publikálva: 2023, február 16 - 17:04
A szociális biztosító február 1-től minden adósának elengedi a késedelemért kirótt bírságot, amennyiben a megszabott határidőn belül rendezik tartozásaikat. A büntetést, aminek összege bizony egész magasra rúghat, abban az esetben engedik el, ha az érintettek legkésőbb ez év augusztus 31-ig befizetik a hátralék teljes összegét. Nézze meg a legfontosabb kérdéseket és válaszokat!
Szociális biztosító – kinek engedik el a tartozást?

Kikre vonatkozik az "általános pardon", és mit kell tennem az adósságelengedéshez?

Az általános pardon alapfeltétele a 2022. július 1. előtti teljes elmaradott biztosítási díj megfizetése, és ezt az általános pardon időtartama alatt - 2023. február 1-től augusztus 31-ig meg kell tenni. Ha Ön munkáltató, ill. külföldi egyéni vállalkozó (SZČO), a hiányzó biztosítási díjak és járulékok havi kivonatait is szükséges a megadott időpontig kézbesíteni (az eSzolgáltatási portálon vagy a megfelelő nyomtatvány fizikai átadásával).

Mennyi időm van a kötelezettségeim rendezésére?

Ha Ön adós, és élni kíván az általános pardon feltételeivel, akkor legfeljebb hét hónap áll rendelkezésére (2023. február 1-től augusztus 31-ig) a társadalombiztosítóval szembeni kötelezettségeinek rendezésére. A 2023-as általános pardon az adósok számára a leghosszabb időt biztosít a tartozás megfizetésére, vagy a biztosítási díjbevallás vagy egyéb dokumentumok benyújtására, hogy a Szociális Biztosító el tudja bocsátani a büntetést. Összehasonlításképpen: a 2008-as általános pardon az adósoknak mindössze egy, a 2010-es általános pardon idején négy hónapjuk volt erre.

A Szociális Biztosító tájékoztat a tartozásról?

Feltéve, ha megadja vagy frissíti a biztosítónak az elérhetőségeit (telefon, e-mail), február végétől augusztus végéig a  barátságosan és címzetten (havi rendszerességgel) tájékoztatja Önt az általános kegyelem lehetőségéről. A tájékoztató kampányból megtudják, hogy biztosítási díjhátralékuk van, vagy hiányzik a havi biztosítási nyilatkozatuk. Az értesítést SMS-ben, e-mailben vagy az e-számlájukba kaphatják meg.

Felhívhatom a biztosító helyi irodáját, hogy megtudjam a tartozás összegét és a hiányzó dokumentumokat?

Telefonos kapcsolatfelvétel esetén a Szociális Biztosító nem tudja megadni ezt az információt, mivel nem lehetséges a kérelmező biztonságos igazolása. A törvénynek megfelelően ezen adatok védettnek számítanak.

A tartozás részleges kifizetésével is elérhető a büntetés elengedése?

Nem, a büntetést csak akkor engedik el, ha a tartozás teljes összegét kifizeti az adós.

Mi a teendő, ha a múltban már kifizettem az esedékes biztosítási díjat, csak a késedelmi díjjal tartozom?

Azok számára, akikkel szemben a Szociális Biztosító csak kötbérkövetelést tart nyilván, az általános pardon 2023-ban automatikusan érvénybe lép.

Mi a teendő, ha 2022. július 1. után nem fizetem be a biztosítási díjat?

A lehető leghamarabb ki kell fizetni, hogy a büntetés ne növekedjen. Az általános kegyelem nem vonatkozik 2022. július 1-től a meg nem fizetett biztosítási díjra.

Az általános kegyelem végső határideje 2023. augusztus 31. Mikor kell legkésőbb felkeresnem a biztosító kirendeltségét, hogy megtudjam az általános pardon hatálya alá eső tartozásom összegét, majd ugyanazon a napon tudja kifizetni és leadni a hiányzó havi kivonatokat? Lehetséges például augusztus 31-én is?

Igen, elméletben lehetséges, de ezt nem ajánlja a Szociális Biztosító.  A fizetési feltétel teljesül, ha készpénz nélküli átutalással történő fizetés esetén az esedékességi dátum 2023. augusztus 31.; postai utalványos fizetés esetén pedig az a nap, amikor az adós azt a postán befizeti.

Rajkovics Péter / ma7

Ezt már olvasta?

Cookies