Back to top

A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége üdvözli a műanyag eszközök használatának betiltását

Publikálva: 2022, január 8 - 17:50
A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége nagyra értékeli, hogy a környezetvédelmi tárca eleget tett felhívásuknak, így közösen vesznek részt a Tisztább Szlovákiáért kezdeményezésben.
A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége üdvözli a műanyag eszközök használatának betiltását

Fontosnak tartják, hogy a minisztérium mindent megtett az egyszer használatos műanyag eszközök használatának kiiktatásáért, és bevezette a műanyag palackok betétdíjának bevezetését.

Erről Michal Kaliňák a szövetség központi igazgatója beszélt a TASR hírügynökségnek adott tájékoztatójában, amelyben az elmúlt évet értékelte környezetvédelmi szempontból.

A betétdíj bevezetésével csökkenhet az illegális szemétlerakatok száma az országban, amelyek egyben az önkormányzatok számára is nagy gondot jelentenek.

„A kampányunknak ugyanis egyben az volt a célja, hogy közösen a falvakkal, városokkal elérjük a környezetünk minőségének emelését” – jelentette ki az igazgató.

Azt is elmondta, hogy 2021-ben az önkormányzatok a legtöbbet éppen a háztartásokból származó biohulladék összegyűjtésével foglalkoztak. Hiányzik azonban az az infrastruktúra, amely lehetővé tenné a háztartásokból a hulladék összegyűjtését, pedig ezt meg kellene valósítani még azelőtt, hogy kötelezővé tennék a háztartási hulladék begyűjtését.

Gondot jelent az önkormányzatoknak a környezeti terhekről szóló törvény is, amely ellentétben van a tulajdonjog védelmével és sérti a jogállamiság alapvető elveit is.

„A minisztérium részéről az önkormányzatok felé a legfontosabb lépésnek azt tartanánk, hogy egységes álláspontot foglaljanak el és valósítsanak meg a háztartási hulladék tárolásának ügyében a szemétlerakók bezárása után” – mondta Michal Kaliňák.

A második lényeges lépés lenne a környezetvédelmi alap hatékony működése. Ennek értelmében az alap eszközei kizárólag az önkormányzatok környezetvédelmi szükségleteit szolgálnák, főleg a szennyvíz-hálózatok kiépítését és a szennyvíz tisztításának bebiztosítását.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies