Back to top

A szlovákiai termelőket fékezik a külföldi élelmiszerek

Publikálva: 2017, január 11 - 06:50
A szlovákiai mezőgazdasági termelés versenyképességét elsősorban a külföldi, államilag támogatott élelmiszerek veszélyeztetik.

Az agrárüzemek vezetői szerint a sikerükhöz nagymértékben hozzájárulna a tudatos fogyasztás, ha vásárlók ismernék az idehaza megtermelt nyersanyagok előnyeit – derül ki a szlovákiai mezőgazdaság 4. negyedévéről készített elemzésben, melyet CEEC Research és az O.M.C Invest társaság közösen dolgozott ki.

„Megtermeljük a repcét, ez rendkívüli módón kimeríti a talajt, majd eladjuk külföldre, mert ez üzlet a mezőgazdasági üzemeknek. Az állam aztán külföldön megtermelt étolajat importál, ami negatívan befolyásolja a költségvetés mérlegét" – állapította meg Ladislav Dobrodenka, a Szlovák Ipari-és Kereskedelmi Kamara felügyelő tanácsának elnöke. Hozzátette: az államnak jobban kell motiválnia az ipari- és mezőgazdasági üzemeket.

Vladimír Chovan, AGROPARTNER kft. vezérigazgatója a szlovákiai mezőgazdasági termelés gyenge versenyképességét szintén az alacsony állami segítséggel magyarázza, ami a még szomszéd államokétól is elmarad.

„A feldolgozó iparunk már hosszabb ideje nem tud ellen állni a külső nyomásnak, a külföldi kézben lévő kereskedelmi láncok az ő termékeiket részesítik előnyben a Szlovákiában megtermelt szemben. Mivel a hazai piacon nem értékesíthetik a termékeinket, kivitelre kerülnek, a vevőknek pedig be kell érnie a behozatalból származó gyengébb minőségű termékkel" – hangsúlyozta Viliam Kompas a Szlovákiai Fölművelők és Agrárvállalkozók Szövetségének elnöke.

A megkérdezett agrárüzemek több mint fele úgy véli, hogy az is segítene az ágazatnak, ha a támogatások átkerülnének a közvetlen kifizetésektől a nem projekt jellegű kifizetésekbe.

Az elemzésből kitűnik, hogy a társaságok 30 százaléka új piachoz jutott. Sikeresebbek voltak az állattartással foglalkozó agrárvállalkozások, ők már 45 százalékban szállíthattak új piacokra.

CEEC Research egy mezőgazdasági, gépészeti, építőipari és közbeszerzési elemzésekkel foglalkozó társaság. A cég 2006-től végez szektorelemzéseket, megrendelői között mintegy 17 ezer társaság található az egész világból.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies