Back to top

A szlovákiai lakosság több mint fele elégedetlen a demokrácia működésével

Publikálva: 2022, december 28 - 07:31
Az ország lakosságának 38 százaléka elégedett a demokrácia működésével, 57 százalékuk elégedetlen - derül ki a Median ügynökség december 11. és 20. között, 1001 válaszadó bevonásával végzett felméréséből.
A szlovákiai lakosság több mint fele elégedetlen a demokrácia működésével

A 30 és 39 év közöttiek általában elégedettek, valamint a diplomások, illetve a Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében lakók. A 40 és 69 év közöttiek, a középfokú végzettségűek, a Besztercebánya és Eperjes megyében élők, illetve a magánvállalkozók és a dolgozó nyugdíjasok általában elégedetlenek"

- közölte az ügynökség.

A felmérésből kiderült, hogy az ország lakosságának 52 százaléka szerint demokratikus a rendszer.

Főként a 18 és 39 év közötti korosztályhoz tartozók, az alap- vagy felsőfokú végzettségűek, Pozsony és Nagyszombat megye lakosai, illetve a legmagasabb jövedelműek gondolják így"

– tájékoztatott a Median.

A válaszadók 42 százaléka nem tartja demokratikusnak a rendszert. Ilyen választ főleg a 40 és 69 év közötti, középfokú végzettségű, Zsolna, Eperjes és Besztercebánya megyei lakosok adtak.

A felmérés szerint az alapvető emberi jogok és szabadságjogok közül Szlovákia lakosainak az élethez, a szabadsághoz, a gondolat szabadságához, a lelkiismereti és a vallásszabadsághoz vagy a szabad mozgáshoz való jog a legfontosabb. Az ország lakossága a véleménynyilvánítás szabadságát és az információhoz való jogot, a közügyek intézésében való közvetlen vagy választott képviselőik útján történő részvételt, valamint a gyülekezési jogot tartják a legfontosabbnak.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: prieskum
Cookies