Back to top

A szlovákiai lakosság közel fele biztosan beoltatná magát a koronavírus ellen

Publikálva: 2021, február 20 - 14:46
A lakosság 46,6 százaléka biztosan beoltatja magát a Covid-19 ellen. Ha ez lehetséges lenne, 19,6 százaléknyian biztosan beoltatnák magukat a Szputnyik V vakcinával – derült ki az AKO ügynökség reprezentatív felméréséből, melyet február 3. és 5. között végeztek 1000 megkérdezett bevonásával.
A szlovákiai lakosság közel fele biztosan beoltatná magát a koronavírus ellen

21,8 százaléknyian válaszolták, hogy talán beoltatják magukat, ha lehetőségük lesz rá. Talán nem oltatja be magát a megkérdezettek 8,4 százaléka, és biztosan nem kéri a vakcinát 11,2 százalék. 6,3 százaléknyian nem tudtak választ adni a kérdésre, 0,3 százaléknyian pedig nem akartak. A maradék 5,6 százaléknyi megkérdezett azt mondta, hogy már megkapta az oltást.

“Ha lehetősége lenne rá, a Szputnyik V vakcinával is beoltatná magát?” A felmérés során ezt a kérdést is feltették, és az egyértelmű igenek mellett további 31,8 százaléknyi válaszadó mondta, hogy valószínűleg beoltatná magát az orosz vakcinával. Ezzel szemben 18,1 százalék valószínűleg nem kérné a Szputnyikot, 15,4 százalék pedig nem hagyná magát beoltatni vele. 15 százaléknyian nem tudnak dönteni a kérdésben, 0,2 százaléknyian pedig nem akartak rá válaszolni.

Igor Matovič kormányfő szeretné, ha Marek Krajčí egészségügyi miniszter (mindketten OĽANO) engedélyezné a Szputnyik V használatát. Szerinte 2 millió vakcina leszállításáról van egyezség Oroszországgal június végéig. A kormányfő kritizálta az orosz oltóanyag elutasítását, egyebek mellett az AKO ügynökség felmérésére is hivatkozott, mely szerint növelné a lakosság oltási kedvét, ha a Szputnyik V is elérhető lenne. Állítása szerint 300 ezerrel több embert lehetne beoltani.

(tasr/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies