Back to top

Szlovákiában hiányoznak az informatikai szakemberek

Publikálva: 2019, szeptember 25 - 07:29
Szlovákia modern, digitális és információs társadalommá történő átalakításának előfeltétele az elegendő informatikai szakember. Azonban 13 000 számítógépes hiányzik az országból, és a helyzet várhatóan tovább romlik - mondta a Radoslav Repa, a Digitális Agenda Szekció vezérigazgatója.
Szlovákiában hiányoznak az informatikai szakemberek

Repa emlékeztetett arra, hogy az OECD adatai szerint Szlovákia az az ország, amelyet a munkaerő automatizálása és robotizálása érint leginkább. 2030-ra a termelési munkahelyek akár 40%-át részben vagy teljesen automatizálni lehet, de más ágazatokat is érint - mondta Repa. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az automatizált folyamatok magasabb szintű üzemeltetői szakértelmet igényelnek. Léteznek persze más munkahelyek, gyakran magasabb képesítést megkövetelők - mondta Repa.

A vállalatok igénye a számítástechnikusokra továbbra is növekszik. Repa szerint ez az elkövetkező években felugorhat akár 20 000 hiányzó informatikai pozícióra is . A megoldás az oktatás reformja volna, amelynek több informatikai ismeretekkel rendelkező embert kellene képeznie. Ideje gondolkodni az oktatás erőteljes és átható reformjáról - tette hozzá Repa, aki szerint a befektetési és informatikai miniszterelnök-helyettes hivatala e tekintetben már együttműködik az Oktatási Minisztériummal.

A munkáltatók már régebb óta követelik a kötelező érettségi vizsgát matematikából.

Repa szerint az informatizálás területén szükség van a nők fokozottabb bevonására is, mivel Szlovákiában az IT szektorban foglalkoztatott nők aránya messze elmarad az EU átlagától.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies