Back to top

Szlovákia újabb sikertelen népszavazást tudhat maga mögött

Publikálva: 2023, január 23 - 06:55
A választók megmutatták, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy egy politikai párt visszaéljen a népszavazás intézményével. Hasonlóan viszonyultak a szombati népszavazáshoz a magyar közösséghez tartozó választók is, hiszen a déli járásokban messze a legalacsonyabb volt a részvétel.
Szlovákia újabb sikertelen népszavazást tudhat maga mögött

Az sem véletlen, hogy a kilenc népszavazás közül az az egy volt sikeres, amelyet a magyar politikai pártok és választóik is támogattak.

A tegnapi népszavazás eredménye egyértelműen megerősítette a Szövetség álláspontját.

Az egységes magyar párt szeptember óta hangoztatja, hogy az előrehozott választások kiírásának kérdését a parlamentben lehet és kell megoldani.

Továbbra is ezt a megoldást, az alkotmány módosítását szorgalmazzuk.

Hangsúlyozni kell azt is, hogy az alacsony részvétel nem jelenti azt, hogy Szlovákia lakosságának többsége ne akarna előrehozott választásokat. Az ideiglenesen megbízott kormány képviselői nem élhetnek vissza a referendum eredményével. Ez a kormány elvesztette a hitelét, a parlamenti többségét, s ezen a sikertelen referendum sem változtat.

Ez a kormány december 15-én megbukott.

A parlamentnek ezért kedden el kell fogadnia az ciklus lerövidítéséhez és az előrehozott választások mielőbbi kiírásához szükséges módosításokat, hogy végre pont kerülhessen a  csaknem három éve tartó káosz végére.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies