Back to top

Szlovákia, a migrációs útvonalak csomópontja

Publikálva: 2022, október 2 - 13:12
Napjainkra már Szlovákiát tartják a migrációs útvonalak csomópontjának, mivel az embercsempészek felfedezték, hogy Csehországon és Szlovákián át sokkal könnyebben eljuthatnak Nyugat-Európába, mint más államokon keresztül. A migráció megfékezése érdekében ellenőrzik a határátkelőhelyeket, melybe a rendőrség különböző egységein kívül a vasúti és az autópálya-rendőrség, valamint a tűzoltóság és a mentőegységek is bekapcsolódnak.
Szlovákia, a migrációs útvonalak csomópontja

„Pénteken Szlovákia területén 222 illegális határátlépőt tartóztattak fel, s az embercsempészet megfékezése érdekében megerősítettük az együttműködést a magyar, osztrák és cseh operatív egységekkel. Az illegális határátlépők zöme, közel 80 százaléka Szerbiából érkezik“ – közölte Roman Mikulec belügyminiszter.

A dunacsúni, komáromi, medvei és párkányi határátkelőhelyeken állandó a rendőri jelenlét.

„Szlovákia nem kíván azoknak a migránsoknak a gyűjtőtábora lenni, akiket Csehországból vagy más országokból toloncolnak vissza, ezért közös nemzetközi szintű megoldásokat kell találnunk, hogy megvédjük a schengeni övezet határait. Ennek érdekében hétfőre munkaebédre hívtam Pozsonyba a cseh, osztrák és a magyar belügyminisztert“ – jelentette be Mikulec.

„A határ- és idegenrendészet idén az Illegális Migráció Elleni Küzdelem Nemzeti Egysége közreműködésével 127 embercsempészt tartóztatott le, akik összesen 1850 migránst próbáltak átcsempészni a határon“ – közölte a Határ- és Idegenrendészeti Hivatal igazgatója, Robert Gucký.

Szombaton Hamran István országos rendőrfőkapitány is Magyarország területén tartózkodott, ahol a szlovák rendőrségi egységek segítenek magyar kollégáiknak az illegális migráció megfékezésében.

„Tovább kell erősítenünk az Európai Unió külső határainak védelmét. A határ megfelelő védelme nélkül veszélybe kerül migrációs politikánk és egyben Schengen alappillére, az EU belső határainak szabad átjárhatósága“ – figyelmeztetett Roman Mikulec.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)

Ezt már olvasta?

Cookies