Back to top

Szlovákia lenne az egyik legbőkezűbb ország a családtámogatás terén?

Publikálva: 2023, április 20 - 05:31
A szlovákiai családtámogatási politikában nem a kiadások növelésére, hanem a célzott felhasználásra van szükség – állítja a Gazdasági és Társadalmi Elemzőintézet, az INESS.
Szlovákia lenne az egyik legbőkezűbb ország a családtámogatás terén?

A gazdaságkutató intézet ugyanis kimutatta, hogy egy átlagkeresetből élő kétgyerekes család az első gyerek születésétől számítva öt év alatt összesen 91 ezer euró támogatást és hozzájárulást kap, ami hónapokra lebontva több a nettó átlagbérnél

– ismertette Radovan Ďurana, az intézet elemzője.

Ďurana ezzel Igor Matovič OĽANO-elnök elképzelésére reagált, aki jövedelemadó-mentességet javasolna a 15 évnél fiatalabb gyereket nevelő anyáknak és a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak, emellett tartósan bevezetné az adóbónuszt.

Az elemző figyelmeztetett, hogy a javaslat a várható hatásokról és előnyökről szóló elemzés nélkül vezetne be ilyen változtatást, ezért az intézet összefoglalót készített a jelenlegi támogatásokról.

A két szülő átlagkeresetéből élő, két gyereket nevelő képzeletbeli család összesen 91 392 euró támogatást kap az államtól 2022 és 2027 között, havonta átlagban 1395 eurót.

Ezzel Szlovákia az egyik legbőkezűbb ország a családtámogatás területén, az átlagkeresethez viszonyítva

– tette hozzá az elemző.

A legfőbb hibának azt tartja, hogy a politikusok nem határozzák meg a családtámogatási politika céljait, mint például a bevételkiesés megfelelő ellensúlyozását vagy a népszaporulat növelését.

tasr / ma7

Ezt már olvasta?

Címkék: család
Cookies