Back to top

Szlovákia lakosságának 62 százaléka készül voksolni június 8-án

Publikálva: 2024, május 11 - 06:50
Egy, a CEDMO által a visegrádi négyek tagországaiban készített közvélemény-kutatás szerint a szlovákiai lakosság 62 százaléka kíván részt venni az európai parlamenti választásokon.
Szlovákia lakosságának 62 százaléka készül voksolni június 8-án

Közülük 39 százalék azt a választ adta, hogy biztosan elmegy szavazni, 23 százalék pedig bár nem biztos benne, de inkább a részvétel felé hajlik. Ezzel szemben a megkérdezettek 9 százaléka biztosan nem megy el szavazni, 15 százalék pedig inkább a távolmaradás felé hajlik a részvétel helyett. A választáson való részvételre vonatkozó kérdésre a megkérdezettek 14 százaléka nem tudott válaszolni.

A közvélemény-kutatás során arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók miként ítélik meg a választások esetleges külföldi befolyásolását.

A megkérdezettek 31 százaléka szerint ez komoly problémát jelent, 35 százalék viszont kevésbé látja problémásnak. A fennmaradó 34 százalék egyáltalán nem tartja aggasztónak a befolyásolás veszélyét. A választás eredményének befolyásolását 39 százalékuk az Európai Unió részéről, 38 százalékuk az Amerikai Egyesült Államok részéről, míg 36 százalékuk Oroszország részéről tartja feltételezhetőnek.

Az adatgyűjtést Szlovákiában a CEDMO számára az IPSOS végezte a március 28-tól április 3-ig tartó időszakban, 1006 válaszadó, 18 és 65 év közötti személy bevonásával.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies