Back to top

Szlovákia lakosságának 16 százaléka egyáltalán nem akarja beoltatni magát

Publikálva: 2021, április 30 - 17:26
Szlovákia lakosságának 16%-a válaszolta az Eurobarometer felmérése során, hogy soha nem fogja beoltatni magát a COVID-19 ellen. A felmérést 2021. február 12. és március 5. között végezték.
Szlovákia lakosságának 16 százaléka egyáltalán nem akarja beoltatni magát

Legkésőbb 2021 végéig szeretné megkapni az oltást a lakosság 60 százaléka – ez az érték 5 százalékponttal alacsonyabb az uniós átlagnál. Emellett a lakosság 70%-a úgy gondolja, hogy az oltás az egyetlen megoldás a járvány legyőzésére.

A megkérdezettek több mint 66%-a szerint kételyekre ad okot a vakcinák megbízhatóságát illetően az, hogy ilyen gyors tempóban fejlesztették, tesztelték és engedélyezték azokat. Emiatt 71% gondolja, hogy a koronavírus elleni vakcináknak hosszútávon lehetnek olyan mellékhatásaik, amelyekről egyelőre semmit nem tudunk.

A felmérés azt is megmutatta, hogy a lakosság háromnegyede elégedetlen azzal, ahogy a kormány kezelte a járványt. Ladislav Miko, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének vezetője ezzel az adattal összefüggésben hangsúlyozta, hogy a felmérés éppen abban a legnehezebb időszakban készült, amikor Szlovákiában tetőzött a járvány.

Ha pont ilyen helyzetben kérdezik az embereket, az megmutatkozik a felmérés eredményein”

- tette hozzá.

2020 nyarán a lakosság 30 százaléka mondta, hogy nehezen tűri a járványügyi korlátozásokat, ebben a felmérésben már 50 százaléknyian. „Közülük 13 százaléknyian állították, hogy ez már a lelki egészségükre is rossz hatással van” - pontosította Alexandra Martináková, az Eurobarometer felmérése alapján készült nemzeti jelentés egyik kidolgozója.

Az Eurobarometer kétévente végez általános felmérést, főleg az uniós integrációval kapcsolatos kérdésekben, de a hazai politikával kapcsolatban és apolitikus témákban is felmérik az európai lakosság véleményt. Szlovákiában 1138 megkérdezett bevonásával készült a közvélemény-kutatás.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?