Back to top

Szlovákia ismét élen a drágulásban

Publikálva: 2019, július 25 - 12:50
Michal Feik, a földművelésügyi minisztérium sajtóosztályának munkatársa szerint az üzletek verik fel az árakat, miközben a beszállítóknak fizetett felvásárlói árat igyekeznek leszorítani.
Szlovákia ismét élen a drágulásban

„Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban sem volt olyan drágulás, mint nálunk, de az árak korántsem tükrözik azt az összeget, amit a kereskedelmi láncok fizetnek a termelőknek. Éppen ellenkezőleg, a felvásárlási árakat folyamatosan igyekeznek leszorítani, emiatt a termelők nem tudnak fejleszteni, új technológiákat vásárolni és tisztességes fizetést adni az alkalmazottaiknak. Ismét beigazolódott, hogy a kereskedők visszaélnek a helyzetükkel a vásárlók és a beszállítók kárára” - jelentette ki Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter.

Az élelmiszerek nálunk átlagosan 0,5 százalékkal drágultak az üzletekben, Lengyelországban 0,4, Csehországban 0,1%-os volt a drágulás, mi több, Magyarországon 0,2%-kal csökkentek az élelmiszer-árak júniusban. A sertéshús és a gyümölcs drágult a legnagyobb mértékben, 7%-kal. Ez uniós viszonylatban is rendkívüli mértékű drágulás, mivel az EU-ban átlagosan csak 0,7%-kal drágultak a gyümölcsök. A krumpli ára szintén jelentősen emelkedett, a csúcsot a májusi 6,7%-os áremelés jelentette, júniusban pedig további 1,6%-kal emelkedett az ára.

Az agrártárca közölte, az élelmiszer-beszállítók gyakori panasza szerint az üzletek arra kényszerítik őket, hogy az előállítási árnál olcsóbban adják el terméküket. Ezért a tárca meg akarja vizsgálni az árakat és a költségeket, és ha beigazolódnak ezek a praktikák, megbírságolja az üzleteket.

„Elfogadhatatlan, hogy a kereskedők folyamatosan a vásárlók és a beszállítók kárára emelik az árakat. Meggyőződésem szerint semmi sem indokolja a drámai drágulást, sőt, lenne rá lehetőség, hogy többet fizessenek a beszállítóknak és ne emeljék az árakat sem” - véli Matečná.

A Kereskedelmi Szövetség (Zväz obchodu)visszautasítja a földművelésügyi minisztérium állítását, hogy a boltok és a kereskedők verik fel az élelmiszerárakat – reagált Martin Katriak, a szövetség elnöke. „Nem értjük ezt a retorikát, szakmaiatlannak és megalapozatlannak tartjuk. A hírek egyfolytában arról szólnak, hogy folyamatosan emelkednek a világpiaci árak...'májusban már az egymást követői ötödik hónapban emelkedtek, mert a kedvezőtlen időjárás stb. stb...'. E

hhez jönnek a szlovákiai specialitások, a dráguló munkaerő, a növekvő energia- és üzemanyagárak, valamint más, objektív tényezők okozzák az élelmiszerek árának emelkedését. Vagyis nem a kereskedők állnak az áremelkedés hátterében, ez az igazság” - mondta Katriak.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies