Back to top

A szlovák vámhatóság tavaly több mint 1000 hamisított árut foglalt le

Publikálva: 2023, január 2 - 12:23
Tavaly összesen 1109 darab hamisított árut foglalt le a szlovák vámhatóság, az előző évihez képest 35 százalékkal kevesebbet. A Szlovák Köztársaság Iparitulajdon-védelmi Hivatalának tájékoztatása szerint az Európai Unión belül lefoglalt áru becsült értéke meghaladja az 1,2 milliárd eurót, míg Szlovákiában a 2,1 millió eurót.
A szlovák vámhatóság tavaly több mint 1000 hamisított árut foglalt le

Az unión belül a határellenőrzések során tavaly 42 millió darab hamis árut foglaltak le, míg 2020-ban 27 millió darabot. A lefoglalt termékek zömmel hamisított ruházati cikkek, lábbelik, kézitáskák, órák, parfümök és kozmetikai cikkek voltak.

Származási helyét tekintve a legtöbb illegális áru Kínából, Törökországból és Hongkongból érkezett.

De nemcsak a határellenőrzések során, hanem a belföld piacokon is a hamis árucikkek számának növekedését tapasztalták. A rendőrség, a vámhivatal és a piaci felügyeleti szervek adatai szerint tavaly a szellemitulajdon-jogok megsértése miatt közel 7 millióval, 16 százalékkal több árucikket koboztak el, mint 2020-ban. Ezeknek a hamisítványoknak a 62%-át Olaszországban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és Magyarországon foglalták le.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)

Ezt már olvasta?

Cookies