Back to top

A Szlovák Posta ezért éberségre inti a lakosokat

Publikálva: 2022, május 15 - 07:30
A Szlovák Posta a csalás egy új módszerére figyelmezteti a lakosságot. Ismeretlen személyek ugyanis a posta nevében hívják fel az embereket. Erről Iveta Dorčáková, a posta szóvivője adott bővebb tájékoztatást.
A Szlovák Posta ezért  éberségre inti a lakosokat

A csalók titkosított telefonszámokról telefonálnak, a posta dolgozóiként mutatkoznak be, és azt állítják, hogy a posta különböző társaságoktól nagyobb pénzösszeget fizet ki a számukra.

“Hogy az állításuk még hihetőbb legyen, új törvényre és előírásokra hivatkoznak, amelynek értelmében mivel nagyobb pénzösszegről van szó, azt csak öt napig tarthatják a postán, ezért gyorsan ki kell fizetni az ezért járó biztosítási összeget. A csalók célja, hogy az illetők bankkártyájáról illetve bankszámlájáról pontos adatokat szerezzenek” – nyomatékosította a szóvivő.

A Szlovák Posta azonban semmilyen esetben sem kér emailért vagy sms-ért, de még vámeljárásért vagy áfáért sem pénzbeli illetéket.

A posta ezért ismét éberségre hívja fel a lakosság figyelmét, azaz, semmiféle gyanús telefonhívásra vagy posta pénzügyi szolgáltatásra ne reagáljanak, és főleg, ne adjanak ki a bankkártyákkal, a bankszámlákkal kapcsolatos adatokat, információkat.

A posta eddig 30 különféle csalással kapcsolatos telefonhívást regisztrált, amelyek során a posta nevében hívták fel az embereket. A hívott feleket különböző postai küldeményekért járó illetékek megfizetésére szólították fel, illetve különféle nyereményjátékokban és felmérésekben való részvételre, amelyekben nagyobb pénzösszeget lehet nyerni. De a csalók igyekeztek hirdetésekre jelentkezők, vásárlók adatait is megszerezni. A posta szóvivője elmondta, hogy a posta csak a csomagküldemények átvételekor kéri a rendelt áru árát, amelyet a postai futárnál vagy a postai hivatalban, illetve a BalikoBoxban kell megfizetni. Ugyanígy a vámilletéket és az áfát is a csomag átvételekor kérik.

Iveta Dorčáková szerint minden olyan telefonhívás vagy gyanús email, amelyben a személyek bankkártyájának illetve bankszámlájának adatait kérik, egyértelműen csalásra ad okot.

“Ha valakik már kaptak ilyen emailt vagy hívták őket telefonon, és ezzel kárt szenvedtek, azt javasoljuk, forduljanak ügyükkel a rendőrséghez” – mondta a szóvivő-

A hamis hírek és gyanús emailek mintapéldányai megtalálhatók a posta weboldalán is.

(BM/Felvidék.ma/eReport) 

Ezt már olvasta?

Címkék: Szlovák Posta
Cookies