Back to top

A szlovák nemzeti felkelésre és annak áldozataira emlékeztek

Publikálva: 2022, augusztus 26 - 19:03
A Szlovák nemzeti felkelés kitörésének 78. évfordulóján a fasizmus elleni ellenállásra emlékeztek ma Dunaszerdahelyen.
A szlovák nemzeti felkelésre és annak áldozataira emlékeztek

A nemzeti felkelés mellett ezen a napon azokról sem szabad elfeledkezni, akik életüket vesztették az ellenállásban - mondta köszöntőjében Tilajčík Edit, a megemlékezés konferansziéja.

Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója történelmi összefoglalója során megemlítette, a szlovákság számára a náci ideológia idegen és el nem fogadható volt. Mint mondta, akkor több nemzet fogott össze, miközben sokan saját életüket áldozták azért, hogy béke lehessen.

„Legyen ez számunkra memento. A nemzetek békés és harmonikus együttélésén dolgozzunk, hogy sose ismétlődjön meg egy ilyen világméretű háború“ - emelte ki a szónok.

Jozef Jánsky, az Antifasiszta Harcosok Szövetségének Galántai Regionális Bizottságának elnöke szintén történelmi összefoglalóval kezdte ünnepi megemlékezését.

„Évtizedek teltek el azóta, de valóban okosabb és felelőségteljesebb lett az emberiség három háború utáni nemzedék után is?“ - tette fel a kérdést.

„Azt hittük, a nácizmus örökre elfelejtett, csupán rossz emlék maradt. De azt látjuk, hogy továbbra is élnek olyanok, akik bőrszín, nemzetiség, hit alapján különböztetnek meg embereket. Olyan pártok léteznek és jönnek létre, amelyek a fasizmust éltetik. Vajon a következő nemzedék is békében élhet? Hogy ez így marad-e, az a mindennapok kihívásaink része lesz“ - tette hozzá megemlékező ünnepi beszédében Jozef Jánsky.

Az ünnepi szónoklatok után városunk és járásunk hivatalinak, intézményeinek képviselői, köztük Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Nagyszombat megye képviselője, a város iskolái, politikai és közéleti szervezetek helyezték el a megemlékezés koszorúit a fasizmus áldozatainak emlékművénél.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies