Back to top

A Szlovák Nemzeti Felkelés 76. évfordulójára emlékeztek

Publikálva: 2020, augusztus 27 - 20:33
A Szlovák Nemzeti Felkelés 76. évfordulójára emlékeztek csütörtök délelőtt a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtal átellenben található Mártíremlékműnél.
A Szlovák Nemzeti Felkelés 76. évfordulójára emlékeztek

A megemlékezésen többek közt részt vett Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester, Deraj Mihály, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója, Gútay László a kulturális bizottság elnöke, Libuša Kľučková, az Antifasiszta Harcosok Szlovákiai Szövetsége járási bizottságának elnöke, a dunaszerdahelyi Matica-ház igazgatónője, Jozef Janský - Antifasiszta Harcosok Szlovákiai Szövetségének galántai területi bizottságának elnöke, Takács Tímea, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatónője és Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónője is.

A járási hivatal elöljárója köszöntötte a résztvevőket, majd kiemelte a felkelők bátorságát: "Az egyszerű emberek tépték le a fasizmus függönyét, a kiállásukkal, emberfeletti cselekedeteikkel és fontos üzenetet bocsátottak ki a világba.(..) Rajtunk, szülőkön, nagyszülőkön, tanárokon múlik, hogy az SzNF üzenetét átadjuk gyermekeinknek és unokáinknak. Becsület és dicsőség. Nekik köszönhetően is élhetünk ma békében, nyugalomban, és anyagi jólétben."

Jozer Janský ünnepi beszédében kiemelte: "Senki nem tudja szóban és írásban sem megragadni azt az áldozatkészséget, bátorságot, hősiességet, lelkesedést, harciasságot és szenvedést, amit a több tízezer katona, partizán civil lakosság és áldozat tanúsított vagy elszenvedett."

A megemlékezés koszorúzással zárult.

Ezt már olvasta?

Cookies