Jelenlegi hely

Szlovák külügyminiszter: Trianon ne legyen akadály a két nép közös jövője előtt

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, június 2 - 15:56 | Hírek
Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere Budapesten fogadta szlovák kollégáját, Ivan Korčokot. A találkozó részleteiről a ma7 számolt be, külön kiemelve Korčok Trianonnal kapcsolatos kijelentéseit.
Szlovák külügyminiszter: Trianon ne legyen akadály a két nép közös jövője előtt

„Trianon ne legyen bálvány, amely akadályozza a szlovákok és a magyarok kilátását a jövőbe” – nyilatkozta a szlovák külügyminiszter. 

A diktátum aláírásának századik évfordulója kapcsán Korčok közölte, nagyon nyíltan beszélgettek a témáról magyar kollégájával. 

„Másként látjuk ezt a történelmi eseményt, bár ugyanaz a történelem, másként éljük meg. Nem szabad, hogy megosszon minket. Ez alapján kell értelmeznünk Igor Matovič meghívását is. (...) Szerintem ez egy erős jel, ha úgy tetszik, empátia. Hasonló, amit mi Magyarországtól is várunk.”

A külügyminiszter kijelentette, Európa minden nemzetének összetett a maga története. Ami egyiknek vereség, az a másiknak magától értetődően győzelem. Ami az egyiknek trauma, az a másiknak a szabadság kezdete – közölte.

„(...) Hiszem, hogy ez a hét az empátia hete lesz!” – fogalmazott.

Ivan Korčok a nap folyamán találkozik Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével és Németh Zsolttal is, a parlament külügyi bizottságának elnökével.

ma7.sk / tasr