Back to top

A szívből dolgozó művészek tárlata nyílt meg a Csallóközi Múzeumban

Publikálva: 2024, május 10 - 20:09
Csütörtökön, május 9-én 27. alkalommal nyílt meg a Képzőművészeti Spektrum, a nem professzionális művészek megyei versenyének alkotásaiból készült kiállítás.
A szívből dolgozó művészek tárlata nyílt meg a Csallóközi Múzeumban

„A most nyíló kiállításon bemutatkoznak a legjobbak a megye egyes járásaiból. Azonban nem csupán tárlatszemléről van szó. Jelen tárlat egyúttal kiváló lehetőséget kínál arra, hogy egymás művészetét is megismerjék kiállítóink; fontos találkozások színhelye. Kreatív tevékenységük eredményei pedig sok örömet hoznak a művészetkedvelő közönség számára, mert színesebbé teszik életünket“ – mondta a megnyitó háziasszonya, Tilajčík Edit, majd átadta a teret a művészet egy másik ágának, a zenének, melyet a tehetséges fiatal nagymegyeri zenész testvérpáros. Illés Martin és Viktor hoztak el a tárlatnyitóra.

A zenei bevezető után újra Tilajčík Edit vette át a szót, köszöntve  a megjelenteket, kiemelve Jozef Viskupičot, Nagyszombat megye elnökét, Nagyszombat megye alispánját, Berényi Józsefet, Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely polgármesterét, Nagyszombat megyei képviselőt, Karaffa Attilát, városunk alpolgármesterét, Gútay Lászlót, a dunaszerdahelyi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnökét, Nagy Ivánt, a kiállításnak teret adó Csallóközi Múzeum igazgatóját, illetve a Spektrum 2024 járási és kerületi versenye főszervezője, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjét, Jana Svetlovskát.

A verseny szakzsűrije Bohumír Bachratý elnök vezetése alatt válogatott a beérkezett művekből, a zsűri tagjai pedig Daniel Szalai képzőművész, egyetemi tanár, illetve Ferdics Béla képzőművész, tanár voltak. A Képzőművészeti Spektrum titkára a Csallóközi Népművelési Központ munkatársa, Dagmar Madarásová, a kiállítás kurátora pedig Nagy Kornélia művészettörténész – tudtuk meg a bevezető során, továbbá azt is, az idén 74 nem hivatásos művész nevezett be 193 művel 6 kategóriában (festészet, rajz és grafika, téralkotás, naiv művészet, kísérleti és digitális művészet). A szakzsűri összesen 30 művészt tüntetett ki, akik ezzel az országos fordulóba jutottak. Jelen tárlat 140 műalkotást számlál, 86 alkotótól - mondta el a megnyitó háziasszonya, majd felkérte Jozef Viskupičot, tartsa meg ünnepi köszöntőjét.

Jozef Viskupič mindenkit köszöntött, akik eljöttek, mert szeretik a művészetet. Örömét fejezte ki, mivel a mostani kiállítás jó példa arra, amikor két megyei fenntartású szervezet együtt tud működni – ilyen ez a népművelési központ és a múzeum közti együttműködés. „A 27. évfolyam jó tradíció, szorítunk, hogy további hosszú évekig működjön ez a versenysorozat” – emelte ki a megyeelnök.

Mint mondta, egy kicsit szkeptikus a „nem professzionális művészek versenye” elnevezés kapcsán, mert szerinte ezek az alkotók nem mondhatók nem professzionálisnak, ő egy új megnevezéssel illette őket: szívből dolgozó művészeknek nevezte a Spektrum kerületi kiállításának alkotóit.

„Tudom, hogy ez hivatalosan a nem professzionális művészek versenye, ami nem jelenti azt, hogy nem lenne profi a hozzáállásuk. Számomra önök semmivel sem kevesebbek, mint a professzionális művészek; dicséretes az önök látásmódja, ami a szépet mutatja meg. Örülök, hogy az egész közösségnek szépet mutatnak. Szorítok önöknek, hogy a jövőben is kitartson az elhatározásuk, az alkotókedvük, hogy másoknak is adni tudjanak belőle. Köszönjük, hogy ezt a szépséget adják nekünk” – hangoztatta Jozef Viskupič.

Berényi József, szintén Nagyszombat megye nevében, ám magyarul köszöntötte a megnyitóra érkezett kiállítókat, vendégeket, látogatókat.

„Ha ide bejön valaki, az nem fogja tudni megmondani, hogy ez az amatőr művészek kiállítása, ezt csak a beavatottak tudják. Elbűvölnek ezek a képek, csak gratulálni tudok az alkotóknak és további sok sikert kívánni hozzá” – fejezte ki örömét az alispán, majd megköszönte az értékelők munkáját is, egyúttal azt kívánta, legyen további sok hasonlóan szép kiállítás a Csallóközi Múzeumban.

Jozef Viskupič újra szót kért, egyúttal felkérte a megyei alelnököt, Berényi Józsefet, illetve Hájos Zoltán polgármestert, megyei képviselőt, hogy csatlakozzanak hozzá. Mint mondta, a kiállításmegnyitót, mint ünnepi pillanatot megragadva használják fel arra, hogy nyugdíjba vonulása alkalmából megköszönjék a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjének, Jana Svetlovskának a sokéves, áldozatos, motivált munkát, amit eddig végzett.

Berényi József a Dunaszerdahelyi járás magyar lakosai nevében köszönte meg az igazgatónő munkáját, kiemelve a Csallóközi Színes Ceruzákat, az óvodások képzőművészeti versenyét, mint egy fontos és csodálatos rendezvényt, amely párját ritkítja az egész országban. Jana Svetlovská munkáját megköszönve azt kívánta, hogy a megszolgált nyugdíjat tudja kiélvezni, és sokszor látogasson még el a népművelési központba, és jó rendezvényekre.

Hájos Zoltán Dunaszerdahely város nevében köszönte meg a sokéves együttműködést.

„Annak ellenére, hogy a központ megyei intézményként működik, nagyon jó volt mindig az együttműködés az intézet és a város közt” – emelte ki városunk polgármestere, hozzátéve, hogy az igazgatónő sokat adott a város lakosainak, az itteni kultúrát gazdagabbá tette. Jó egészséget és hosszú nyugdíjas éveket kívánt, és hogy még sokszor találkozzunk vele hasonló rendezvényeken.

Jana Svetlovská meghatódottan állt a mikrofon elé.

„Ritkán fordul elő, hogy nem találom a szavakat – se magyarul, se szlovákul” – köszönte meg a kedves gesztust, majd tréfásan hozzáztette: „Úgy állnak itt, mint a háromkirályok, remélem, jót hozva“. „Ami a munkámat illeti, mivel nem úgy érkeztem Dunaszerdahelyre, mint igazgató, nagyon köszönöm, hogy megtehettem, amit tettem“ – szólt meghatódva a nyugdíjba vonuló igazgatónő.

A kedves és meglepetésszerű köszöntés után Ferdics Béla a zsűri tagjaként értékelte előbb szlovák, majd magyar nyelven a tárlatot, illetve a Spektrum kerületi fordulójára érkező munkákat.

Mint mondta, a zsűrizés nem volt egyszerű munka, mivel érkeztek olyan alkotások, amelyek ugyan egy alkotótól érkeztek, de különböző stílusban – és közülük igyekeztek megtalálni azt, amely leginkább jellemzi az alkotót. Adatszerűen is összefoglalta a beérkezett alkotásokat, így megtudtuk, 74 alkotó 193 alkotását zsűrizték, közülük 30 alkotót díjaztak, akik majd továbbjutnak az országos fordulóba.

Az alkotások túlnyomó részét a kétdimenziós munkák alkották. Főleg festmények, rajzok, digitális grafikák, akvarellek, vegyes technikával készített munkák, de vannak térbeli alkotások és ékszerek is. Korosztály szerint két kategóriában versenyeztek az alkotók.

Műfajilag színes spektrumú a kiállítási anyag, hiszen az évente szervezett Képzőművészeti Spektrumon sem tartalmilag, sem zsánerben nincs megkötés.

Érdekességként azt is megjegyezte a zsűri tagja, hogy egy háromtagú alkotói csoport ugyanazt a témát másféleképpen festette meg, és ez nagyon szép elképzelés. „Ezt kellene megőrizni, hogy ezek a kis közösségek működjenek és éltessék egymást“ – emelte ki Ferdics Béla.

„Végül a jelenlévő alkotókról tudni kell – és itt csak ismétlem magam –, hogy többségük polgári foglalkozásuk mellett hozzák létre műveiket, sokszor őrlődnek a gondolataikban, elbizonytalanodnak, ami természetes állapot, de ugyanakkor töltődnek is, hiszen az alkotás egy önmegismerő folyamat része is lehet. Csak így születhet őszinte érzéssel olyan alkotás, amely tükröt állíthat elénk a környezetünkről, közösségünkről, társadalom kényes témáiról a világ elferdült tengelyéről“ – zárta értékelését a képzőművész.

Az értékelést a díjak átadása követte, majd ismét a zene szárnyaira szállhattak fel a jelenlévők, amikor a nagymegyeri Illés-testvérek zenei aláfestése kísérte a tárlat megszemlélését.

A tárlatnyitón készült felvételeinket megtekinthetik képgalériánkban.

A Képzőművészeti Spektrum 2024 megyei versenyének díjazottai:

I. korcsoport - 15 – 25 év közöttiek

B. kategória: rajz és grafika

Lea Csibová - Bős (Gabčíkovo)

II. korcsoport – 25 év felettiek

A. kategória: festmények

René Rácz - Dunaszerdahely (Dunajská Streda)

Rudolf Rypák - Pöstyén (Piešťany)

Monika Sabo - Korlátkő (Cerová)

Miloslav Šimek - Kukló (Kuklov)

Jozef Šoltés - Pöstyén (Piešťany)

František Tóth - Szap (Sap)

Silvia Vargová - Felsődombó (Horné Dubové)

Elismerő oklevelek: Veronika Bahnová-  Szomolány (Smolenice), Milan Čech - Nagyszombat (Trnava), Ivana Drábiková - Apaj (Opoj), Jana Frantová - Nagymácséd (Veľká Mača), Jana Hajdinová - Büdöskő (Smrdáky), Juraj Klepáč - Nagyszombat (Trnava), Miriam Mihaliková - Nagymácséd (Veľká Mača), Ľubomír Novanský - Nagyszombat (Trnava), Kamila Učníková - Szakolca (Skalica)

B. kategória rajz és grafika

Slávka Kerďová - Taksonyfalva (Matúškovo)

Adela Klimešová - Nagyszombat (Trnava)

Kristína Rumanová - Dunaszedahely (Dunajská Streda )

Elismerő oklevelek: Mária Hrnčíriková - Nagyszombat (Trnava)

C. kategória: térbeli alkotások

Štefan Mik - Galgóc (Hlohovec)

Peter Pollák - Kopcsány (Kopčany)

Branislav Reis - Nagyszombat (Trnava)

Tibor Rigó - Lég (Lehnice)

Elismerő oklevelek: Ivan Godovič - Nagymácséd (Veľká Mača), Margita Knapová - Pöstyén (Piešťany)

III. korcsoport - Korbesorolás nélkül

E. naiv művészet

Elismerő oklevelek: Ján Lukačovič Vittenc (Chtelnica)

F. digitális alkotások

Peter Végh - Dunaszerdahely  (Dunajská Streda)

A Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjének díja:

Adela Klimešová - Nagyszombat (Trnava)

Veronika Bahnová - Szomolány (Smolenice)

Peter Pollák - Kopcsány (Kopčany)

A Csallóközi Múzeum igazgatójának díja:

Štefan Mik - Galgóc (Hlohovec)

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies