Jelenlegi hely

A színes ceruzák - újra vándorolnak

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2016, szeptember 29 - 08:27 | Kultúra
A vándorkiállítás helyszínei közül talán a szomszédos Győr városa a legjelentősebb. A tárlat iránt soha nem látott érdeklődés van, nemcsak itthon, de külföldön is. Több mint egy évtizeddel ezelőtt rendeztük meg először Győrben ezt a tárlatot, idén már három kiállítást szervezünk ebben a városban!

A XVII. évfolyamú Csallóközi Színes Ceruzák óvodás korú gyermekek nemzetközi kiállítása első külföldi megnyitója 2016. szeptember 13 - án volt megrendezve a győri József Attila Művelődési Házban. A rendezvényre a legfontosabb személyek jöttek el, a környék óvodásai, tanítóik / de szülők is voltak /. A gyermekeke idén is egy szép, vidám programot készítettek, a népi hagyományok szellemében, amelyet korukhoz illő jókedvvel mutattak be. A kiállítás megnyitóján a városi tanács tagjai is résztvettek - Diligens Tibor képviselő úr, aki ebben az évben a májusi megnyitónkon is részt vett. Továbbá a szakmai zsűri tagja - Várszegi Mónika. A szervezők részéről Kováčiková Gitka pedagógus, képzőművész, köszöntötte a résztvevőket, aki már nagyon sok dunaszerdahelyi kis győztest készített fel a versenyre. Jelenleg nyugdíjas, a szakmai zsűri tagja, de a verseny komoly támogatója is - hiszen számottevő szponzori hozzájárulást sikerült előteremtenie. Beszédében hangsúlyozta a gyermeki fantázia fejlesztésének szükségességét a művészeti kreativitás által. Sajnos, iskoláinkban ez a fontos tevékenység oktatása szinte mellékessé vált… Kováčiková asszony a megnyitó után különböző jó tanácsokkal látta el a jelenlévő pedagógusokat, hiszen sokéves tapasztalata van. Véleménycserére is sor került, akár egy formabontó szakmai szemináriumon. A kiállítást Győr város képviselője Diligens Tibor nyitotta meg. Ebben az évben első alkalommal vett részt a májusban megrendezett díjkiosztáson a Csallóközi Múzeumban. Nem titkolta a rendezvény színvonala iránti csodálatát és lelkesedését, hiszen azt saját szemével láthatta. Szinte csodálatra méltó az a tény, hogy mai világunkban még találhatóak emberek és erőforrások egy ilyen értékes rendezvény megszervezésére. A kulturális munkatársaknak, a Dunaszerdahelyi járás városi és kerületi támogatóinak, de a gyermekek pedagógusainak is hálás köszönetet mondott.  

„ A Csallóközi Színes Ceruzák kiállításának méltó helye van Győr városában. Ez egy kivételes verseny, ahol győzteseink vannak, hiszen büszkék vagyunk rájuk. Örülünk ennek a alkalomnak, ahogy Dunaszerdahely városával való együttműködés minden egyes lehetőségének. "

A Tárogató Óvoda gyermekei a kiállítás megnyitóján kellemes és vidám programot mutattak be. Örömük, önfeledt játékuk befolyásolta az egész megnyitó ünnepség hangulatát. A megnyitó hivatalos része után a gyermekek tanáraikkal együtt figyelmesen megtekintették a kiállított képeket, kommentálták őket, különösen figyeltek az egyes országok nevére, ahonnét a rajzok szerzői származtak. Minden óvodának egy színes háromnyelvű katalógust is ajándékoztunk, amelyben az 55 nyertes rajz látható. A kiállítás befejeztével a képeket még nem visszük haza, hiszen másutt is ki lesznek állítva. A Csallóközi Színes Ceruzák c. verseny és kiállítás, amelyet ebben az évben már XVII. alkalommal rendeztünk meg, Tibor Mikušnak, a Nagyszombati önkormányzati kerület elnökének védnöksége alatt áll. Ez a több éves hagyomány bizonyítja, hogy a gyermekek rajzai akadályokat rombolnak le, határokat lépnek át, barátságokat kötnek, mindezt tolmácsok nélkül.

A Magyarországon megrendezett kiállítások szervezője a Nagyszombati önkormányzati kerület, a Csallóközi Népművelési Központ, együttműködve Győr városával. A projekt vezetője Mgr. Boros Gabriella a CsNK munkatársa.

-sve-
Fotó: a szerző archívumából