Jelenlegi hely

Színek, struktúrák, terek, pillanatok a Csallóközi Múzeumban

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, augusztus 10 - 05:35 | Kultúra
A KOMP - Kortárs Művészeti Panoráma az idén, 2018-ban is ellátogatott a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumba. A múzeum felújított kiállítási csarnoka ad otthont a társulás kiállításának.
Színek, struktúrák, terek, pillanatok a Csallóközi Múzeumban

Zuzka Benková és Miro Gábriš performance-a indította a KOMP 2018 megnyitóját, mellyel a közelmúltban elhunyt kiváló festő, Almási Róbert előtt tisztelegtek. Tilajčík Edit, a megnyitó háziasszonya ezután üdvözölte a város képviseletében A. Szabó László és Horváth Zoltán alpolgármester urakat, Lacza Tihamér tudománytörténészt, a kuratórium tagjait: Varga Györgyöt, Lebó Ferencet, Borbély Károlyt, a kiállító művészeket, valamint a kiállításmegnyitó közönségét.

A. Szabó László a humor oldaláról fogalmazta meg köszöntőjét, amikor így kezdte: „Úgy gondoltam, illene stílusosan üdvözölni a jelenlévőket, de ebben a kánikulában, talán a nagy hőség hatására a KOMP kapcsán KOMPlexusaimat feloldva valami furcsa, helyenként kissé KOMPlikált dolgot KOMPonáltam… Elsősorban szeretnék köszönetet mondani a művészeknek, ennek a kedélyes, víg KOMPániának, hogy idén (bár kissé eltérő felállásban) ismét megtalálták az utat egymáshoz, és ami még fontosabb, hozzánk, művészetkedvelőkhöz.”

Lacza Tihamér megnyitójában Almási Róbertre is emlékezett: „Elszorult szívvel kezdtem a képek és alkotások szemrevételezését, hiszen a katalógusban Almási Róbert barátunk kék és barnapiro erdei képei tárultak elém. Még nem is olyan régen a Kortárs Magyar Galéria egyik csoportos kiállításának megnyitóján találkoztam vele és két héttel később már nekrológot kellett róla írnom az egyik internetes portálunkra. Almási Róbert fizikailag már nem lehet közöttünk, de művei, mint életének lenyomatai itt vannak.”

Ezután a művészek: Zuzana Benková, Borbély Károly, Borbély Máté, Csizmadia István, Füredi Kornél, Juhász Tibor, Kovács Csonga Anikó, Lebó Ferenc, Lipcsey György, Miro Gábriš, M. Tóth Judit, Simon Anikó, Sipeki Zoltán, Uzsák Zoltán, Varga György, valamint műveik rövid bemutatása következett.

„A kedves jelenlévők, gondolom elnézik nekem ezt a pozitivista megközelítési módot. Nem kenyerem az esztéták és a művészeti írók elvont értelmezése, a mögöttes tartalmak mind áron való keresése. Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a maga ízlésvilágának megfelelő műveket és élményekkel gazdagodva tér majd otthonába” - zárta megnyitóját a tudománytörténész.

Tilajčík Edit megköszönve a múzeum munkatársainak munkájukat, kellemes szemlélődést, szép élményeket kívánva a jelenlévőknek, megnyitottnak nyilvánította a kiállítást.

Képgalériánk a megnyitón készült.