Back to top

Szeszélyesen színes ünnepség a vidékfejlesztésiben

Publikálva: 2024, május 21 - 14:10
A dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola vendéglátóipari tanulmányi szakon tanuló diákjai mindig kiváló teljesítményt nyújtanak szakmai érettségijük gyakorlati részén, alátámasztják átfogó tudásukat és képességeiket a szakterületen. A végzősök idén négy témának gasztronómiai megjelenítésében jeleskedtek. Az előzetes sorsolás eredményének megfelelve négy csoportra osztódtak és a kisorsolt eseményekhez kapcsolódva megterítettek egy-egy asztalt, illetve elkészítettek egy menüsort.
Szeszélyesen színes ünnepség a vidékfejlesztésiben

Szeszélyesen színes ünnepség két terítékének egyike a címben adott eleven tarkaságot, a másik pedig az arab világ színpompáját jelenítette meg. Elkészítőjüknek pincérszakmai kompetenciát felmérő feladatokkal is meg kellett birkózniuk. Stílusosan színes mángoldsalátát készítettek, ill. saját fejlesztésű casablanca-i menta latte kávé „megalkotásával“ kápráztatták el a vizsgabizottságot. A csapat szakácsai is finom, mutatós ételekkel járultak hozzá az „elképzelt“ rendezvény színvonalához. A szultán vacsorája fantázianevet viselő (pisztáciás bárányborda sűtőtökös répapürével, gránátalmamártással és taboulehsalátával), valamint a lila édesburgonya  krémlevessel tálalt zöldborsópürével és narancsos majonézes mártással elkészített ropogós sült fürj kulináris kreáció íz- és színvilága is harmonizált az adott terítékkel.

Napsütötte olasz riviéra hangulatát idézték meg a cserepes naranccsal, ill. citrommal díszített asztalok, amelyekhez mediterrán ételek garmada párosult: bableves ditalini tésztával, spenótos-ricottás ravioli citromos zsályás vajjal, farkassügér cukkinivel, sertéspofa fekete raviolival, gorgonzolával és sofritóval, „újragondolt“ tiramisu, szicíliai cassata minitorta.  A felszolgálási alapismertekből vizsgázók citromos palacsinta flambírozásával  és tört balzsamecetes eperkoktél kápráztatták el szakoktatóikat.

húszas évek Amerikájának sötét „oldala“ köszönt vissza a témában megterített asztal színvilágában. A kor konyhaművészetére jellemző menüsorok viszont meglehetősen nagy változatosságot mutattak, hiszen számos izgalmas, tengerentúli fogást – többek közt sajtos spárgakrémlevest, kukoricabordát Aleppo chilivajjal és krémsajttal, marhabélszínt grillezett zöldségekkel, mézes fügével és burgonyapürével, triplacsokis mousse-t tőzegáfonyával, epres mályvacukorhabot - kóstolhatott meg a szakmai értékelő bizottság.

A vendéglátási alapismeretekből vizsgázók a korszak jellemző koktélját, a Shirley Temple-t is elkészítették a helyszínen, illetve a pezsgőbontás szakszerű bemutatására is sor került.

Az erdő varázsát megjelenítő asztalokat a természetes díszek, visszafogott színek jellemezték. Mivel az étlap a vadászat jegyében készült, így a fogások közt olyan ínyencségeket tálaltak, mint az aranyló fácánleves, a nyúlrilette pirított baguettel és ecetes hagymával, szuvidált szarvasgerinc vörösboros mártással, őzsült erdei gombás rizskörettel és „galagonyaketchuppal“ vagy az erdei gyümölcstorta. Stílusan az ételekhez illő bor dekantálása, ill. sertés szűzérmék flambírozása volt a felszolgáló tanulók kompetenciafeladata.

A vizsgabizottság egyöntetűen elismeréssel nyilatkozott a diákok felkészültségéről, mindannyian maradéktalanul elégedettek voltak. A gondosan megterített asztalok és a profi szervírozás révén az esemény igazi gasztronómiai élményt nyújtott. A végzősök ilyen kimagasló teljesítménye nem véletlen, hiszen többen is bizonyították már tudásukat és tehetségüket nemzetközi versenyeken.

A szakmai érettségi gyakorlati része ugyan sikeresen zajlott le, azonban a diákokra még vár az elméleti megmérettetés is. Az eddigi eredmények és az érettségizők elkötelezettsége alapján minden feltétel adott ahhoz, hogy ezen is remekeljenek, és a jövőben szakmájukban eredményesek legyenek.

Az intézmény vezetése és szakoktatói egyaránt büszkék növendékeikre, akik méltó módon képviselik iskolájuk hírnevét.

-kl-

Ezt már olvasta?

Cookies