Back to top

Szeretlek, Dunaszerdahely! - s ezért szelektálok

Publikálva: 2016, szeptember 8 - 16:11
A tanévkezdéssel párhuzamosan Dunaszerdahely város elindítja soron következő közérdekű kampányát. A 2013. évi sikeres vandalizmus-ellenes "Szeretlek, Dunaszerdahely!" kampány után (mely elnyerte a Szlovákiai PR Ügynökségek Szövetségének rangos elismerését) a város ezúttal a szelektív hulladékgyűjtésre szeretné ösztönözni a lakosságot.

"Az osztályozott hulladék arányának növelésével és a megfelelő hulladékgazdálkodással a lakosok lényegesen hozzájárulhatnak a hulladékszállítás költségeinek csökkentéséhez, ezáltal a város költségvetésében jelentős megtakarítások érhetők el. A hulladék intenzívebb szeparálása a tisztább életkörnyezeten, rendezett hulladékgyűjtő szigeteken és a szép városképen felül a szemétdíj csökkentését is eredményezheti" - mutatott rá Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere. "Pozitív motivációval és kreatív tájékoztató kampánnyal szeretnénk ösztönözni a lakosságot városunk tisztán tartására."

A kampánylogó az előző közérdekű kampányból is jól ismert "I (szív) DSz!" ("Szeretlek, Dunaszerdahely! - Óvjuk városunkat!") marad kis változással: A belső, a város címeréből összeállított szívecskét a dunaszerdahelyi színeket hangsúlyozó reciklációs jelkép váltja fel. A mai naptól élénk színű óriásplakátok hívják fel a lakosok figyelmét az osztályozott hulladékgyűjtésre. A kétnyelvű szlogen szójáték: Arra utal, hogy minden hulladéknak megvan a maga helye  - ODA tegye az ember, ahova az való.

A kampány jelentős mértékben a fiatalokra irányul. Az A.S.A. Slovakia hulladákgazdálkodási vállalattal együttműködésben a Dunaszerdahely koordinált papírgyűjtési versenyt indít a város összes alapiskolája körében, amely a leadott papírmennyiséggel arányos anyagi segítséget jelent az iskoláknak. A legszorgalmasabb iskolák között ezen felül két kategóriában hirdetnek kiemelt győztest: a legtöbb papírmennyiséget, valamint az egy diákra eső, legnagyobb papírmennyiséget leadó iskolát díjazzák az összegyűjtött papírmennyiségért járó pénzügyi jutalmazáson felül. A két győztes iskola egyenként 1000,- euró értékű tárgyi ajándékban részesül az A.S.A. Slovakia  jóvoltából, valamint  egy ausztriai egynapos kiránduláson vehet részt a két győztes iskola 40-40 tanulója a cég korszerű, zistersdorfi hulladékfeldolgozójába.

A közkedvelt Kukamanó előadása is eljut a város összes iskolájába: a Rivalda színi társulat frappáns, vicces feldolgozásban, kifejezetten a dunaszerdahelyi kisiskolások számára készített darabbal népszerűsíti az alsó tagozatosok körében a szelektív hulladékgyűjtést. A Csallóközi Vásárban pedig a gyerekeket tematikus játékokkal és ajándéktárgyakkal várják.

A fiatalokat a kampány online eszközökkel is megszólítja: facebook lájkgyűjtő verseny várja őket "Így szeparálunk mi" témában. Minden alapiskola legtöbb lájkot begyűjtő osztálya pedig egy tanulmányi kirándulást nyer a cég albári telephelyére.

További online kommunikációs felület is kialakításra került: a dunaszerdahelyi lakosok egy interaktív térkép segítségével kereshetik meg a lakóhelyükhöz legközelebb található osztályozott hulladékgyűjtő (papír, műanyag, üveg) konténert, egyúttal részletes tájékoztatást kapnak arról, hogy az egyes hulladéktípusba mi tartozik bele és mi nem.  A facebook "Szeretlek, Dunaszerdahely!" oldalán pedig folyamatos és érdekes tematikus tájékoztatás várható.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy egy újabb közérdekű kampánnyal segíthetjük Csallóköz szívét, Dunaszerdahelyet, hozzájárulva ezzel a lakosok életminőségének növeléséhez" - nyilatkozta Néveri Varagya Szilvia, a "Szeretlek, Dunaszerdahely!" kampánnyal is összefüggésbe hozható aPRimage, Kft.  ügyvezetője. "Tudomásul vesszük, hogy a tájékoztatást a legkisebbektől kell kezdeni, hogy már kisgyermekként természetes viselkedéskultúrává váljon a környezetvédelem, valamint a hulladék osztályozott gyűjtése. A lakosságot ezúttal kreatív, pozitív és aktivizáló eszközökkel szólítjuk meg."

Az ASA Slovakia vállalat adatai szerint Szlovákia a szelektív hulladékgyűjtés terén elmarad a környező országoktól. "Szlovákiában a lakosok az egy főre jutó 320 kg-nyi kommunális hulladékból kb. 20 kg-ot osztályoznak. Ez kevesebb mint 10 %. Ha csak a szomszédos Csehországot nézzük, ahol ez a szám eléri a 40 kg-ot, ez gyakorlatilag a szlovák átlag kétszerese" - ismertette a vállalat adatait a cég kommunikációs vezetője, Ester Méraiová. "Van még hova fejlődnünk. Ennek két oka is van: A vegyeshulladéknak semmi hasznos utóélete nincs, csak a szeméttelepen köt ki. A másik ok pedig az, hogy az olyan nyersanyagokat, mint a papír, üveg és műanyag újra életre tudnánk kelteni" - tette hozzá.

Ezt már olvasta?

Cookies