Back to top

A szerelmesek vagy a kereskedők napja?

Publikálva: 2017, február 14 - 07:38
A Valentin nap, február 14-én, Szent Bálint vértanú napja. Az angolszász országokból elterjedt hagyomány szerint Valentin nap (Valentine's Day) idején a szerelmesek megajándékozzák egymást.

Szent Bálint vértanú Terni (Interamna) püspöke volt, akit II. Claudius császár uralkodásának idején keresztény hite miatt kellett vértanú halált halnia. A börtönben sínylődve csodát tett: visszaadta börtönőre lányának szeme világát.

Mielőtt a hagyomány szerint február 14-én kivégezték, búcsúlevelet írt a leánynak, ami a "Te Bálintod" fordulattal zárult. Valentin nap ünnepe a kilencvenes évek idejétől kezdett elterjedni hazánkban, a név érdekes módon nem a magyar Bálint névalak szerint, hanem az angolszász Valentine's Day nyomán Valentin formájában. A keresztény liturgia szerint ez az ünnep nem mást, mint Jézusnak, égi vőlegényként az égi menyegzőre való megérkezését ünnepel.

A virágüzletek és az ajándékboltok kiemelkedő forgalmat bonyolítanak Valentin nap alkalmával, ezért aztán kereskedelmi szempontból fontos ez a nap. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így nálunk is elhomályosult.

Forrás: nlcafe.hu

Ezt már olvasta?

Címkék: világnap
Cookies