Back to top

Szerdától kérhető a választói igazolvány

Publikálva: 2023, augusztus 17 - 10:57
Az ország bármelyik szavazóhelyiségében lehet szavazni a szeptemberi parlamenti választáson, de ehhez választói igazolványt kell kérni. Az önkormányzatok augusztus 26-tól, szerdától adják ki ezeket az igazolványokat, és még a szavazás előtti napon, szeptember 29-én is el lehet intézni.
Szerdától kérhető a választói igazolvány

Az önkormányzatnak augusztus 10-ig a hivatali hirdetőtáblán és a honlapján kellett közzétennie a választói igazolvánnyal kapcsolatos információkat, és ha van, azt az e-mail címet, amelyen az igazolványt elektronikusan lehet kérvényezni.

„A választói igazolvánnyal bármelyik szavazókörben lehet szavazni, abban is, amelybe az állandó lakhelye szerint eredetileg is tartozik a választópolgár” – közölte a belügyminisztérium.

A választói igazolványt levélben vagy elektronikus úton szeptember 8-ig lehet kikérni. Az önkormányzat három napon belül ajánlott levélben az állandó lakhelyre küldi, ha a kérvényező nem ad meg más címet.

Személyesen még a szavazás előtti napon, tehát szeptember 29-én is ki lehet kérni az igazolványt, ügyfélfogadási időben, és az önkormányzat megvárásra kiállítja azt. Aki nem tudja személyesen elintézni, egy megbízott személynek felhatalmazást adhat erre.

A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy az nem kaphat választói igazolványt, aki regisztrált a külföldről való levélszavazásra.

Az egyetlen kivétel, ha megszünteti a regisztrációt, abban az esetben, ha a belügyminisztériumba kézbesíthetetlen küldeményként visszaérkezett a neki külföldre postázott választási tájékoztató, választási boríték, és a válaszboríték.

Ha a választói igazolvány megrongálódik, elveszik vagy ellopják, a község már nem ad ki újat. A szavazóhelyiségben a választói igazolvánnyal együtt a személyi igazolványt is fel kell mutatni.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies