Back to top

Szeptember végéig kaphatnak állami támogatást a vállalkozók

Publikálva: 2020, július 15 - 16:44
Hosszabb ideig, szeptember végéig igényelhetnek állami támogatást a munkáltatók és az önálló keresőtevékenységet folytató személyek (SZČO).
Szeptember végéig kaphatnak állami támogatást a vállalkozók

A javaslatot a munkaügyi minisztérium terjesztette elő az Elsősegély (Prvá pomoc) projekt keretében, a javaslatot a kormány szerdán jóváhagyta. Az intézkedés célja a munkahelyek megőrzése.

Bár a járványügyi helyzet pozitívan alakult, a munkaügyi minisztérium szerint a koronavírus-járvány negatív hatással volt a munkaerőpiacra. A Pénzügyi Politikai Intézet (IFP) becslései szerint az ország gazdasága idén 9,8%-kal esik vissza a világjárvány miatt. „Ezért tartjuk fontosnak, hogy július vége után is pénzügyi kompenzációt nyújtsunk a munkáltatóknak és a járvány miatt nehéz helyzetbe került, önálló keresőtevékenységet folytató személyeknek" – közölte a munkaügyi minisztérium. Az eredeti terv szerint csak e hónap végéig fizették volna a támogatást.

A javaslat célja a projekt időtartamának meghosszabbítása volt, addig, amíg a kormány jóvá nem hagyja a részmunkaidős foglalkoztatás támogatására szolgáló mechanizmus, az úgynevezett Kurzarbeit bevezetését szorgalmazó törvényjavaslatot.

„A projekt kiterjesztése a vállalkozói környezet stabilizálódását szolgálja, amelyet jelentős mértékben befolyásolnak olyan negatív tényezők, mint például a betegség terjedésének esetleges felgyorsulása és az emiatti visszaesés a nyári hónapokban. A gazdaság várható ingadozásainak ellenére így a munkáltatóknak nagyobb mozgásterük lenne, több lehetőségük a munkahelyek megőrzése és az erőforrások jobb felhasználására" - áll a minisztériumi anyagban.

forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: vállalkozók
Cookies