Back to top

Szeptember Szlovákiában a magáncsődök hónapja volt

Publikálva: 2021, október 11 - 08:13
Az idén, a harmadik negyedévben 2663 személy élt a magáncsőd intézményének lehetőségével Szlovákiában.
Szeptember Szlovákiában a magáncsődök hónapja volt

Mint ahogy a CRIF – Slovak Credit Bureau társaság elemzéséből kiderül, az előző év hasonló időszakával összehasonlítva, amikor 2034 magáncsődöt jegyeztek, ez 30,92 százalékos növekedést jelent.

Az előző negyedévvel összevetve, amikor áprilistól júniusig 1836-an jelentettek magáncsődöt, a csődbe jutottak száma 45,04 százalékkal emelkedett.

„Ezzel együtt szeptemberben volt a legmagasabb a magáncsődöt jelentők száma. Júniustól számítva ez már az egymást követő harmadik hónap, amikor a csődbe kerültek száma meghaladta az előző év hasonló időszakának adatait“ – közölte a CRIF SK elemzője, Jana Marková.

A múlt hónapban csődöt jelentő adósok között volt három házaspár és két esetben rokoni kapcsolatban lévő is személyek is. Szeptemberben Szlovákiában 955 magáncsődöt jelentettek, a legtöbbet ebben az évben, ami 12,49 százalékkal haladja meg az előző havi 849-et. Az előző évhez képest, amikor szeptemberben 529 személy jelentett magáncsődöt, ez 80,53 százalékos évközi növekedést jelent.

A CRIF SK társaság statisztikai adataiból az is kiderül, hogy 2006-tól – amikor az országban bevezették a magáncsőd intézményét – 2021 szeptemberéig összesen 55 170 magáncsődöt jelentettek.

A magáncsőd a magánszemélyek számára kialakított csődvédelmi forma, amely azt célozza, hogy az adós és hitelezői között megállapodás jöjjön létre annak érdekében, hogy az adós fizetőképessége helyreálljon és a hitelezők belátható időn belül viszontlássák pénzüket. A magáncsőd intézményét törvény szabályozza.

NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság, ekonomika
Cookies