Jelenlegi hely

Szépen szerepelnek a lányok – jól kezdte a szezont a VSK apraja-nagyja is

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, október 16 - 08:30 | Sport
A felnőtt csapat mellett a Dunaszerdahelyi Városi Sportklub (VSK) kötelékébe tartozó csaknem kétszáz főt számláló utánpótlás korú „kézi-palánta” is gőzerővel megkezdte a szezont. A felkészülést követően minden csapatnál elindultak a mérkőzések is. Az utánpótlás-nevelésben markánsan részt vevő Brunczvik Tündét kérdeztük a szezonkezdetről.
Szépen szerepelnek a lányok – jól kezdte a szezont a VSK apraja-nagyja is

Hogyan indult az utánpótlás számára a szezon, milyen volt a felkészülés?

Az ifisták és a diáklányok július 30-án kezdtek edzeni, a kisebbek, az előkészítő csoportjaink augusztus13-től. A rendszeres edzések mellett részt vettünk több felkészülési tornán, voltak olyanok, ahol a csapatépítésen volt a hangsúly, s részt vettünk olyanon is, ahol kíváncsiak voltunk, hol tartunk a felkészülésben. Sokszor hangsúlyozzuk, nem az eredmény a fontos utánpótlásnál, de meg kell dicsérni valamennyi edzőt és a lányokat egyaránt, mert szép eredményeket értek el a tornákon.

A szezonkezdetet illetően is pozitívan tudok nyilatkozni; eddig szépen szerepelnek a lányok, igaz, még nagyon az elején vagyunk. Jelenleg idősebb ifistáink, az U19-esek kevesebben vannak, így az U17-ből feljátszanak, és ugyanez mondható el a felnőtt csapatot illetően is, oda az U19-ből segítenek be játékosok - de ez egy fontos szempont az utánpótlásnevelésben; a tehetségesebb fiataloknak játéklehetőséget kell adni magasabb szinten, és játékosokat nevelni a felnőtt csapatba.

Korosztályonként van-e különbség a felkészülési időben?

Az edzésterhelés fokozatosan növekedik. A legkisebb kézipalántáknál, a szivacskéziseknél a leglényegesebb a mozgás megszerettetése, valamint rendszerességre szoktatni a gyerkőcöket és szülőket egyaránt, ui. fontos, hogy a szülő támogassa gyermeke mozgását, és áldozatokat hozzon érte, hetente két alkalommal rááldozni az időt az edzésekre. Az életkor növekedésével természetesen a heti edzésszám is emelkedik, és az edzésmunka is változik. A tizennégy éveseknél már a heti egy atlétika-kondicionáló edzés is beékelődik, az ifisták hetente ötször játnak edzésre.

A sportgimiseknek pedig a heti hét alkalomban már a kondicionáló, erősítő foglakozás mellett az egyéni képzésre is van alkalom. Fontos szempont, hogy jól érezzék a gyermekek magukat az edzéseken, ne a versenykényszer domináljon az utánpótlásnevelő munkában. Igyekszünk úgy kialakítani a csoportokat, hogy a tapasztaltabbak és képzettebbek együtt fejlődhessenek, és akinek valami miatt lemaradása van, azoknál a felzárkóztatására helyezzük a hangsúlyt. A kapusoknak külön kapusedzések is vannak. Az edzéshelyszíneket illetően sok segítséget kapunk az egyes oktatási intézményektől, mert a csaknem kétszáz sportoló nem tud mindig a csarnokban edzeni.

Van ennyi gyermeknek versenyzési lehetősége?

A versenyeztetés fontos minden játékos számára, mert az elvégzett kemény edzésmunkának ez a gyümölcse. Klubunknál alapvető szempont, hogy minden sportolónak biztosít versenyzési lehetőséget.

Úgy látom, gyermek szülő egyaránt kezdi megérteni, hogy sokkal több értelme van, ha több játéklehetőséget kap egy játékos, minthogy esetleg egy bajnok csapatban a padon üljön. Az egyes csapatok közötti átjárási lehetőség mindig megvan, ha valaki kiemelkedően teljesít egy csapatban, akkor az játéklehetőséget kaphat egy nagyobb korosztályban akár.

Forrás: vskds.sk