Jelenlegi hely

Szép kedvezmények várnak szépkorúinkra

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, október 30 - 09:04 | Hírek
Október az idősek tiszteletének a hónapja. Ez a hónap is mindig jó apropó volt arra, hogy Hájos Zoltán polgármester felkeresse a városi nyugdíjas panziók szépkorú lakosait, illetve tiszteletét tegye a városi nyugdíjas klubban. Az idei járványhelyzet azonban erre most nem ad lehetőséget – ám a polgármester mégis készült számukra két meglepetéssel is. Ennek jártunk utána.
Szép kedvezmények várnak szépkorúinkra

„Az ősz egyik legkedvesebb hónapjában tisztelettel és szeretettel köszöntöm városunk nyugdíjas, szépkorú polgárait. 

Sajnálattal jegyzem meg, hogy a járvány miatt nincs módomban személyesen találkozni sem a nyugdíjas panziók lakóival, sem a városi nyugdíjas klub tagjaival, ezért a Dunaszerdahelyi Hírnök hasábjain szeretném velük megosztani gondolataimat.

Megbecsüléssel tekintek rájuk – hiszen valljuk be, a mi generációnk fejet hajthat előttük, valóban sokat köszönhet nekik. Nem csupán azért, mert felneveltek bennünket, s mert alkotó munkával volt teli életútjuk, hanem azért is, mert a mögöttük hagyott évtizedekben ők voltak azok, akik igazi élő közösséggé kovácsolták városunkat, s építették, jobbították, erősítették közösségünket.

Ez pedig elismerésre ad okot. Úgy vélem azonban, nem csupán az elismerésünket vagy a szeretetünket kell irányukban kifejeznünk, hanem erkölcsi kötelességünk gondoskodni is róluk, olyan körülményeket teremtve városunkban, amely biztosítja nekik a nyugalmas időskort.

Ennek apropóján szeretnék két fontos, őket érintő intézkedést bejelenteni, bízva abban, hogy fogadtatásuk is kedvező lesz.

Szeretnénk a modern felszereléssel működő iskolakonyháink kapacitását kihasználva biztosítani városunk nyugdíjas korú polgárai számára az étkezést kedvezményes áron. A városi cég, a Gastro DS bevonásával biztosítjuk az öt alapiskolában – a két központi iskolakonyhán és a három iskolai étkezde kiadóján – keresztül számukra munkanapokon meleg ebédet kínálni – ebédenként mindössze 2,10 euró összegben. Úgy vélem, ez a kedvezmény nagyon méltányos a jelenlegi gazdasági helyzetben. 

A nyugdíjasoknak egy nyomtatványt kell csupán kitölteniük, amelyet az egyes iskolák konyhavezetőinél kérhetnek el. Magyarán a nyugdíjas külön bejáraton felkeresi az iskolakonyhát, az ott kapott nyomtatványt kitölti, s befizeti a következő hónapi ebéd összegét (feltüntetve a befizetéshez szükséges megkapott azonosító számát – variabilný symbol).

Az így a közétkeztetésben résztvevő nyugdíjas kap egy csipes kártyát, s annak a segítségével veheti majd át ételhordó dobozban az ebédjét (helyben ugyanis nem lehet majd elfogyasztani). 

Természetesen betegség, vagy más, előre nem látható okok miatt előző nap 14 óráig, de legkésőbb aznap reggel 8 óráig lemondhatja az ebédet – ebben az esetben pedig annyival kevesebbet kell majd befizetnie a következő havi ebédjére. Mindezt megteheti interneten (e-mailen) keresztül, telefonon vagy személyesen is. Lesz mód arra is, hogy a családtag vegye át és vigye el az ételt a nyugdíjas számára. 

Mindezt már 2020. november 1-jétől szerettük volna kínálni szépkorú polgárainknak, azonban a kormány szigorú intézkedéseinek elmúltával lesz igazán erre lehetőség, a lakóhelyükhöz legközelebb eső alapiskolákat felkeresve.

Jó tudni azt is, hogy ha valakinek diétás étkezésre van szüksége, azt is jelezheti a konyhavezetőknél, hiszen erre is van lehetőség iskolakonyháinkban. 
Városunk nyugdíjasai így az év minden munkanapján kedvezménnyel juthatnak meleg ebédhez. Még a nyári szünet idején is! Kivételt ez alól csupán a húsvéti és a karácsonyi szünet képezne, akkor ugyanis nem üzemelnek az iskolakonyhák.

A másik, őket érintő intézkedésünk az ingatlanadót és a szemétilletéket érinti. Szeretnénk ugyanis a dunaszerdahelyi nyugdíjasoknak, rokkantnyugdíjasoknak e két illeték esetében (amennyiben személyes használatra szolgáló lakásról, garázsról van szó) kedvezményt biztosítani. 

A rendelkezés értelmében a 80 év feletti dunaszerdahelyi nyugdíjasok és a rokkantnyugdíjasok 2021. január 1-jétől mentesülnek az ingatlanadó és a szemétilleték befizetése alól. A 75–79 év közötti szépkorúak 50%-os, míg a 70–74 év közöttiek pedig 20%-os kedvezményben részesülnek. 

Reméljük, mindkét intézkedésünk méltó kifejezése városunk elismerésének, nyugdíjas korú polgáraink tiszteletének.”