Back to top

Szent királyunk üzenete

Publikálva: 2017, augusztus 20 - 19:01
Augusztus 20-án államalapító királyunkra és életművére, illetve annak mába ható üzenetére emlékeztünk.
Szent királyunk üzenete

Az ünnepségen tiszteletét tette Nagy Péter, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének munkatársa, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, megyei képviselő, Sárközi Irén parlamenti képviselő, Rigó Konrád kulturális államtitkár, illetve Csicsay Gábor mezőgazdasági államtitkár, valamint a város képviseletében A. Szabó László és Horváth Zoltán alpolgármesterek.

„Ha dióhéjban szeretnénk összefoglalni Szent István életét, azt mondhatnánk róla, hogy nem harcos, hanem sokkal inkább alkotó, építő uralkodó volt” – fogalmazott a koszorúzási ünnepséget megnyitó beszédében A. Szabó László alpolgármester.

„Szent István példája – jelezte A. Szabó László – és azóta ezer év tapasztalata mondatja velünk: sohasem volt könnyű egy vezető sorsa. Egy király, egy államfő, egy miniszter vagy akár egy polgármester sem találkozott még mindenki egyetértésével és megbecsülésével. Viszont csak azok maradtak meg pozitív fényben az emberiség emlékezetében, akik megértették, hogy nem legyőzni, hanem inkább párbeszéd révén meggyőzni kellene a másképp gondolkodókat. (...)

Aki pedig nem érti meg, hogy egy közösség irányításának (vagy némileg pejoratív módon, politikai kategóriákban gondolkozva és fogalmazva: a hatalom megszerzésének) nem holmi kiváltságok, előjogok és előnyök hajhászásáról, hanem sokkal inkább a felelősség vállalásáról kell szólnia, annak nincs keresnivalója a közéletben. Végső soron egy józanul gondolkodó társadalom, egy egészséges szervezet úgyis képes kivetni magából a testidegen elemeket” – mondta az alpolgármester.

Ám egyben Széchenyi szavaival az „oly bátran és sokszor meggondolatlanul véleményt mondóknak” is jelezte: „Sokat tenni, s keveset látszani, előállni, s mégis másnak engedni az elsőséget; legtöbbet áldozni, s legkisebb köszönetet se várni; szívben hordani a honért buzgó vért, s ne csak ajkon pengetni a hiú szót!”

„Sorsdöntő volt Szent István felismerése: ha ezen a földön a magyarság gyökeret akar verni, a kereszténység lehet az egyetlen út a számára” – kezdte Nagy Péter, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének munkatársa. „Ezt az eszmét határozottan, szilárd és erős kezű törvénykezéssel vitte sikerre, s ennek bizonyítéka, hogy mi most itt állhatunk.”

„Egész történelmünk során egyedül a kereszténységgel kötöttünk olyan szövetséget, amely fennállását ezer év múltán is méltán ünnepelhetjük. (...) Dolgunk, hogy amit a keresztény magyarság felépített, megőrizzük, megvédjük, és úgy építsük tovább, hogy az a minket váltó nemzedékek munkájához is szilárd alapot teremtsen” – összegezte Nagy Péter.

A beszédeket követően az egyházi és civil szervezetek, a városi élet, illetve a politikai pártok képviselői az emlékezés és a tisztelet koszorúit helyezték el a nagy király dunaszerdahelyi szobra előtt. A koszorúzási ünnepséget a Szent György Kórus énekei tették méltóságteljessé.

Kapcsolódó képgalériánkat itt tekinthetik meg!

Ezt már olvasta?

Cookies