Back to top

A Szent György Kórus munkásságát ismerték el a Szent György-díjjal

Publikálva: 2018, április 27 - 17:22
A Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet közéleti díját, a Szent György-díjat idén a dunaszerdahelyi Szent György Kórusnak adták át a város alapításának, védőszentjének, egyesítésének és jeles személyiségeinek ünnepnapjain szervezett emlékesten, április 26-án a Vermes-villában.

A Szent György-díj célja, hogy elismerésben részesítse azokat a személyeket, egyesületeket és közösségeket, akik, illetve amelyek Dunaszerdahely város társadalmi életének mozgatórugói, aktív részesei, szereplői. A Kaszinó által alapított elismerés célja felhívni egyben a figyelmet a közösségért végzett, sokszor természetesenek tűnő munka fontosságára. 

Az emlékest Új Sámuel hegedűjátékával vette kezdetét, majd városunk polgármestere, dr. Hájos Zoltán köszöntötte a megjelenteket.

„Ezúton is szeretném megköszönni a Kaszinónak, vagyis a városvédő egyletnek munkájukat, s azt, hogy a Szent György-díjjal jutalmazzák a rá érdemes személyeket” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy az idén kiemelt Szent György Kórus Dunaszerdahely egyik büszkesége, városunk jó hírének lelkes ápolója.

Hájos Zoltán hangsúlyozta azt is, fontosnak tartja, hogy igazi dunaszerdahelyi ünneppé váltak a Szent György-napok, amely rendezvénysorozattal méltó módon tud a város megemlékezni egykori és ma élő jeles személyiségeiről. 

A Kaszinó részéről A. Szabó László alpolgármester tartott ünnepi beszédet. 

„Építsük a várost, a szebbnél szebb házakat, a biztonságos utakat és tereket, a felüdülést nyújtó parkokat és ligeteket, az egy vérből valók szentélyeit! Ne feledkezzünk meg azonban a lelkek épüléséről, a békés és nyugodt élethez nélkülözhetetlen meghitt szellemiség alakításáról sem!” – mondta A. Szabó, majd ekképp fogalmazott:

„Ezúton is fejet hajtok mindenki előtt, aki városunk történetében pozitív szerepet vállalt. Kövessük hát a példájukat, hogy a jövőben is jó legyen itt élni! Hogy szeressünk itt élni! És büszkén vallhassuk: dunaszerdahelyiek vagyunk!” (A teljes beszéd itt olvasható!)

A Bugár György Kaszinó-tag vezette emlékesten ezt követően a díjazott, a Szent György Kórus laudációja hangzott el, amelyet Karaffa Attila Kaszinó-tag, városi képviselő, kulturális bizottsági elnök tolmácsolt, kiemelve, hogy a kórusban soha nem számított a kor és a foglalkozás, csak az éneklés – az ének szeretete.

Ezt követően a kórus két vezetője és karnagya Érsek Rezső, valamint Kollár Katalin vették át a díjat a Kaszinó tagjaitól: A. Szabó Lászlótól, Bugár Györgytől, Karaffa Attilától, Nagy Attilától, Nagy Ivántól, Nagy Krisztiántól és Németh Margittól.

Zárásként pedig a Szent György Kórus adott „mini koncertet” a megjelent vendégek nagy örömére. 

Az eseményen tiszteletét tette még mons. Szakál László János esperesplébános, dr. Horváth Zoltán alpolgármester, Bubniak Júlia hivatalvezető, Klabuzai Andrea kabinetvezető, illetve Márkus Orsolya és Molnár Tímea főosztályvezetők.

__________________________

A Dunaszerdahelyi Szent György Kórus 2001-ben alakult, mintegy tizenöt lelkes énekes kezdeményezésére, alkalmi énekkarként. Az első fellépés a húsvéti passió-val indult, ami olyan jól sikerült, hogy az akkori helyi plébános helyet biztosítva további éneklésre bíztatta a csapatot. Így lassan összeállt a kórus, amely ma 28 taggal igazi nagy zenei családot alkot. 

Mivel az első tíz évben városunk egyetlen kórusa volt, ezért a repertoáruk a művek nagyon széles skáláját foglalja magába. A kórus elsődleges feladata az egyházi ünnepeken való szereplés, de az egyházi darabokon kívül műsoron van sok klasszikus zeneszerző kórusműve, népdalfeldolgozások, sőt énekelnek néhány könnyűzenei művet is acapella vagy zenekari kísérettel, örömet szerezve ezzel minden generációnak.  

A Szent György Kórus az elmúlt közel tizenöt év alatt szerves része lett Dunaszerdahely város kulturális életének. Elmaradhatatlan minden évben a már hagyományos adventi, illetve karácsonyi koncertje, mely egyre nagyobb tömeget szólít be a templomba.     

A kórus fennállása óta számtalan önálló koncertet tud maga mögött városunkban, de sokszor szerepel a környező járásokban és külföldön is.

Az énekkar legkedvesebb műsora, a már említett és hagyományossá vált nagy karácsonyi koncert a dunaszerdahelyi Szent György-templomban, amelyet néha ismert színész, vendég zenész, vagy más kórus fellépése tesz még színesebbé.

A repertoárt úgy áll össze, hogy a közismert művek mellett sok külföldi darab is besorolást nyer, amelyek közös mondanivalója az egymás szeretete, az egymás iránti tisztelet, az hogy az ember a másik emberre van utalva, mióta a világ létezik.

A kórus anyagi lehetőségei sajnos meglehetősen szerények, de ennek ellenére az együttes nagy fejlődésen ment keresztül, ami a hangképzést, összhangzatot és a finom megszólalást illeti. A zenekari kíséretek és sok zeneszám hangszerelése is Érsek Rezső munkája. Az utóbbi fellépések élményét növeli a kivetített szöveg és képi anyag, egy-egy mű magyar fordítása.

A Szent György Kórus vezetője és karnagya Érsek Rezső, valamint Kollár Katalin.

További felvételeink Képgalériánkban tekinthetők meg.

Ezt már olvasta?

Cookies