Back to top

Szent Flórián napján áldották meg a 120 éves „tűzoltó fecskendőt”

Publikálva: 2022, május 5 - 07:36
Május 4-én a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak a napján délben a dunaszerdahelyi tűzoltóság előtt a tűzoltók szirénázással köszöntötték patrónusukat, majd délután az 1900-as évek elejéről fennmaradt és a tűzoltószertár előtt kiállított korabeli tűzoltókocsit, vagy ahogyan akkoriban nevezték, a „tűzoltó fecskendőt” áldották meg és köszöntötték városunk lánglovagjait.
Szent Flórián napján áldották meg a 120 éves „tűzoltó fecskendőt”

Délután előbb Hájos Zoltán polgármester szólt Lelkes Istvánhoz, a dunaszerdahelyi tűzoltóság vezetőjéhez és felsorakozott kollégáihoz, kifejezve köszönetét élet- és vagyonmentő munkájukért, bátor és nemes életpéldájukért.

Az eseményen, amelyen megjelent még Karaffa Attila alpolgármester és Szakál László János katolikus esperesplébános, az esperes megáldotta a tűzoltókat és magát a felújított, történelmi járművet is:

„Istenünk, Szent Flórián vértanú közbenjárására áld meg a szolgálatot teljesítő tűzoltókat és a mentőszolgálatok tagjait, akik minden nap szolgálatba állnak és segítik a városukban és a régiónkban veszélybe került embereket. 

Urunk, védelmezd őket, hogy Szent Flórián példája szerint mindig készek legyenek a bajbajutottak és ínségben szenvedők szolgálatára. 
Mennyei Atyánk, Szent Flórián közbenjárására távoztasd el községünktől a természeti csapásokat és a veszedelmeket.  

Engedd, hogy mindnyájan hálás szívvel szolgáljuk embertársainkat és nagylelkűen kifejezzük segítő szeretetünket minden rászoruló felebartársunk iránt. Krisztus, a mi Urunk által.”

Az 1900-as évek elejéről származó „tűzoltó fecskendő” felújítását Dunaszerdahely Város Önkormányzatának a támogatásával Bősön, a Bott műhelyben a BTB baráti társaság tagjai végezték el nagy szakértelemmel – maga a jármű teljesen üzemkész állapotába lett visszaállítva.

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Címkék: hasiči
Cookies