Back to top

Szemétdíjkedvezmény – január 31-ig kell kérvényezni!

Publikálva: 2016, január 25 - 11:34
Dunaszerdahelyen 2016-ban a lakosok által befizetendő szemétdíj személyenként 6 százalékkal csökken az előző évi szinthez viszonyítva.

A város weboldalán elérhető a közületi hulladék és az építkezési törmelékek után fizetendő helyi illetéket szabályozó 2014/12-es számú városi rendelet, amely kiegészült a 2015/22-es számú városi rendelettel. E két jogszabály határozza meg aoknak a kedvezményezetteknek a körét is, akik szemétdíjkedvezményre jogosultak. Arról is rendelkeznek, hogy milyen igazolásokat és meddig kell benyújtani a kedvezmény kérelmezéséhez.

A kedvezményeket már tavaly is igényelhették a jogosultak, azonban ezeket minden évben újra kell kérvényezni. Ezért a Városi Hivatal illetékes főosztálya felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy akik tavaly 2015-re kérelmezték a szemétdíjkedvezményt és az ha idén is jogosultak rá, akkor 2016-ra újra be kell adniuk, ha az alábbiakban ismertetett tájékoztató alapján ez a kérelmezési kötelezettség vonatkozik rájuk is.

Hogyan és meddig igényelhető a szemétdíjkedvezmény?

Tavaly januártól bővült a kedvezményezett személyek köre és ezek a kedvezmények idén is igényelhetők, de egyes esetekben automatikusan járnak.  

– 50%-os kedvezményt kapnak azok a személyek, akik már betöltötték a hetvenedik életévüket, és egyedül, vagy házastársukkal élnek egy háztartásban. Ezeknek a személyeknek nem kell beadniuk kérvényt a szemétdíj csökkentésére, automatikusan megkapják ezt a kedvezményt.

– 50%-os kedvezményben részesülnek azok a 62-69 éves személyek is, akik nem rendelkeznek önálló keresettel, nincsenek munkaviszonyban és nem laknak közös háztartásban önálló jövedelemszerző tevékenységet végző, munkaviszonyban, vagy időszakos munkaviszonyban lévő személyekkel. Ezt a tényt viszont igazolniuk kell. Ehhez a nyomtatvány a városházán a központi ügyfélfogadó irodában szerezhető be, az igazolást pedig a társadalombiztosítótól igényelhetik. Az említett korcsoporthoz tartozók a kérvényüket egész évben benyújthatják, nincs határidőhöz kötve.

– 50%-os kedvezményt kap az a súlyos fogyatékkal élő is, aki ún. ZŤP kártyával rendelkezik és csak egyedül, vagy a férjével/feleségével, illetve kiskorú gyermekkel, vagy csak a gondozóval él közös háztartásban. Neki kérvényeznie kell a kedvezményt, és a kérvényhez csatolnia kell a ZŤP kártya másolatát. A súlyos fogyatékkal élők egész évben beadhatják a kérelmet, az nincs határidőhöz kötve.

– Ugyancsak 50%-os kedvezmény jár az anyagi szükséghelyzetben lévő személyeknek is. Nekik szintén kérvényt kell benyújtaniuk, és mellékelni az anyagi rászorultságot tanúsító igazolást.

A kérvényeket január 31-ig kell benyújtani.

A kérvényeket és az igazolásokat a városházán, az ügyfélfogadó irodában kell leadni.  A 3. ablaknál kaphatók a helyben kitöltendő nyomtatványok. A Városi Hivatal adó-, illeték- és vállalkozásügyi osztálya ezért felhívja az anyagi szükséghelyzetben lévők figyelmét, hogy a határidőig adják be kérelmüket, mert később erre már nincs mód.

Bővebb információkat a városháza központi ügyfélfogadó irodájában adnak a 3. számú ablaknál.
(dunstreda.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies