Jelenlegi hely

Személyi igazolványok 15 éven aluliaknak

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, december 2 - 15:05 | Színes
December elsejével lépett életbe a személyi igazolványokról szóló törvény módosítása, melynek értelmében a 15 éven aluli gyermekeknek is lesz személyi igazolványuk.
Személyi igazolványok 15 éven aluliaknak

A kormány becslése szerint 2021-ig körülbelül 900 ezer 15 év alatti gyermek, és nagyjából fél millió 65 évnél idősebb személy számára kell kiállítaniuk a csipkártyás személyi igazolványokat.

A belügyminisztérium honlapján található információk alapján a gyermekek részére készített személyi igazolványok épp úgy néznek majd ki, mind a felnőtt személyeké, azzal a különbséggel, hogy aláírás és fénykép a gyermekekről nem lesz rajta. Előnye, hogy ezentúl azoknak, akik az Európai Unión belül utaznak gyermekeikkel, vagy épp csak átkelnek a szomszédos országba, már nem kell feltétlenül  a költségesebb útlevelet készíttetniük, elég lesz a személyi igazolvány. Ezen felül személyivel utazhatunk még Svájcba, Norvégiába, Szerbiába és Montenegróba.

Ezzel a fénykép nélküli igazolvánnyal lehet majd belépni az elektronikus egészségügyi nyilvántartásba, ugyanis 2022 elejétől ez csak csipkártyás azonosítóval lesz lehetséges, ezért vált szükségessé a törvény módosítása.

Érinti ez a 65 évnél idősebb állampolgárokat is, akik még nem rendelkeznek csippel ellátott személyi igazolvánnyal. A hivatalból kiállított igazolványokat automatikusan kiállítják az újszülötteknek. A személyi igazolványok érvényességi ideje változó lesz: 6 éves korig kétévente kell majd cserélni, míg 6-tól 15 éves korig 5 évig lesz érvényes.

felvidek.ma