Back to top

Szegény ember vízzel főz, avagy zero waste eleink életében

Publikálva: 2024, február 16 - 14:56
Sokak, főleg a fiatalabbak életében modernkori találmánynak tűnik a zero waste, azaz a zéró hulladék fogalma. A Csallóközi Múzeumban február 15-én nyílt kiállítása azonban megmutatja, hogy a takarékosság és józan anyaghasználat mennyire a mindennapok része volt elődeink életében.
Szegény ember vízzel főz, avagy zero waste eleink életében

Tilajčík Edit, a megnyitó háziasszonya a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum, valamint a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum nevében üdvözölte a megjelenteket, majd átadta a terepet a kiállítás hangulatához tökéletesen illő zenei betét előadóinak, a Pántlika zenekarnak.

„A Szegény ember vízzel főz... kiállítás anyagát első ízben a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum termeiben tekinthette meg a közönség, még 2019-ben. Nagy öröm számunkra, hogy az egyszerű ember furfangos, ötletes megoldásait, a múlt kreativitását bemutató különleges kiállítás most Dunaszerdahelyre is ellátogatott” – mondta Tilajčík Edit, majd a kiállítás bemutatására kérte fel a Rómer Flóris Múzeum igazgatóját, Székely Zoltánt.

A »„Szegény ember vízzel főz...” – A paraszti takarékosság és józan anyaghasználat a tárgyak tükrében« című időszaki néprajzi kiállítást Tanai Péter ötlete nyomán T. Városi Ágnes rendezte, eredetileg 2019-ben Győrött, majd 2023-ban Mosonmagyaróvárott is láthatták az érdeklődők. A tárlat harmadik helyszíne Dunaszerdahely lett, míg egy roll-up-okból álló, utaztatható változata Győr-Moson-Sopron Vármegye kistelepülésein vándorol kiállítóhelyről kiállítóhelyre – foglalta össze röviden a gyűjtemény eddigi életét az igazgató.

A kiállítás sikere és népszerűsége témaválasztásának köszönhető. Az egykori Magyar Királyság, vagy ha úgy tetszik, a Kárpát-medence múzeumai több mint kétszáz éve gyűjtik az itt élt és élő népek kulturális örökségét, tárgyi és szellemi hagyatékát, a csillogó aranykincsektől a mindennapi használati tárgyakig – folytatta a győri intézmény vezetője.

„A kurátori koncepció a falvak társadalmának azt a gyakorlatát állította központba, amely révén a háztartásba bekerült tárgyak élettartamát, használhatóságát a legkülönbözőbb fogásokkal, akár funkcióváltás révén is meghosszabbítsák. E praxist ma olyan fogalmakkal írjuk körül, mint fenntarthatóság, környezettudatosság, újrahasznosítás vagy zero waste - zéró hulladék. A kiállítás tehát, miközben a 20. század első felének paraszti társadalmának a használati tárgyakhoz fűződő gyakorlatait járja körül, egyben reflektál a kései modernitás, avagy posztmodern világ kényszerfogyasztói társadalmainak ökológiai katasztrófával fenyegető válságjelenségeire” – magyarázta Székely Zoltán.

A kiállítás mibenlétét, annak értékét megnyitójában elmondva arra is kitért a győri Rómer Múzeum igazgatója, hogy az ő intézményük, valamint a Csallóközi Múzeum kiállítások és programok cseréjével, közös projektek megvalósításával járulhatnak hozzá a két régió kapcsolatainak szorosabbra fűzéséhez.

„Reméljük, hogy az évtizedes múltra visszatekintő, változó intenzitású együttműködés e kiállítással, illetve a kapcsolódó programokkal újabb lendületet vehet” – zárta beszédét Székely Zoltán.

A Csallóközi Múzeum igazgatója, Nagy Iván örömét fejezte ki, hogy a mostani kiállítás is megerősíti a két város, Győr és Dunaszerdahely, mint testvérvárosok kapcsolatát.

Ugyanakkor nemcsak a testvérvárosi kapocs miatt tartja fontosnak az együttműködést a dunaszerdahelyi intézmény igazgatója, hanem azért is, mert a Csallóköz és Győr, illetve környéke mindig is erős kapoccsal kötődött egymáshoz.

Nagy Iván megköszönte az eddigi együttműködést, majd Székely Zoltán további együttműködéssel kapcsolatos megjegyzéséhez fűződően reményét fejezte ki, hogy a jövőben is folytatódik.

A megnyitó beszédeket követően ismét a Pántlika zenéje emelte a kiállításmegnyitó élményét, majd Tilajčík Edit a látogatóknak kellemes nézelődést kívánt, a Csallóközi Múzeumnak pedig 2024-ben, az intézmény megalakulása 60-ik évfordulójának évében, értékes kiállításokat és rendezvényeket, valamint elégedett, szép számú közönséget.

A „Szegény ember vízzel főz...“című néprajzi kiállítás 2024. március 9-ig látogatható.

A kiállításmegnyitón készült további felvételeinket megtekinthetik képgalériánkban.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies