Back to top

Széchenyi és Kossuth korában – Gloria Victis 2023

Publikálva: 2023, november 2 - 14:22
„Jelszavaink valának: haza és haladás” – hangzott el Kölcsey búcsúbeszédében, amelyet a rendekhez intézett. E jelszó a 19. század első felében mintegy negyed évszázadon át meghatározta a magyar politika irányvonalát. Történelmünk dicső korszakának, a reformkornak a tiszteletére a Rákóczi Szövetség tavasszal vetélkedőt hirdetett A Himnusztól a Nemzeti dalig címmel. A megmérettetésbe bekapcsolódott a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola csapata is – Menyhárt Kevin, Petykó Bence és Vida Kristóf nagy lelkesedéssel látott hozzá a munkához.
Széchenyi és Kossuth korában – Gloria Victis 2023

Az első fordulóban egy online tesztsort kellett kitölteni, amelynek az eredményét csak szeptemberben hozták nyilvánosságra – a versenyzőket ennek alapján rangsorolták.

Örömmel vettük tudomásul, hogy a középdöntőnek az első helyről vághattunk neki. Összesen 60 csapat kapott meghívást az október 21. és 23. között rendezett kárpát-medencei megmérettetésre, amely a Gloria Victis 1956-os Ifjúsági Találkozónak egyik részét képezte.

A rendezvények központi helyszíne a Műegyetem volt, ahol a verseny további fordulóit, illetve az ´56-os emlékünnepséget tartották. A hagyományos fáklyás felvonulás szintén ettől az épülettől indult. A megemlékezés a Bem téren folytatódott. Este pedig a Honeybeast együttes adott koncertet a fiataloknak.

A diákok végül a középmezőnyben végeztek. A felkészülés és a verseny során tanulóink történelmi tudása sok új ismerettel gyarapodott. Munkájuk nem volt hiábavaló, hisz a vetélkedő ideje alatt egy életre szóló élménnyel gazdagodtak.

Duborszky Attila

Ezt már olvasta?

Cookies