Back to top

Számos módon segítettek tavaly a városi rendőrök

Publikálva: 2024, március 20 - 17:10
A Dunaszerdahelyen működő városi rendőrség a mindennapi élet számos területén próbálja segíteni a lakosok életét, miközben sok esetben akkor is hozzájuk fordulnak az érintettek, amikor az állami rendőrség segíthetne.
Számos módon segítettek tavaly a városi rendőrök

Ennek ellenére még mindig sokan csak a parkoló autók ellenőrzését végző intézményként kezelik őket, pedig ezt a  feladatot csupán az állományból két személy végzi. Összesen 20 rendőr van alkalmazva a „városiaknál”, emellett hatan dolgoznak a kamerarendszer kiszolgálásán, valamint egy adminisztratív munkát végez. A „városiak” elmúlt éves teljesítményét értékelték a képviselők a keddi testületi ülésen.

A dunaszerdahelyi városi rendőrök tavaly egy holttestet is azonosítottak, még január elején egy vonat ütött el egy 48 éves nőt, a szemtanúk pedig a városiakat riasztották. A járőrök 21 esetben a földön mozdulatlanul fekvő hajléktalanokat is találtak, elsősorban férfiakat, míg a legtöbb esetben részeg hajléktalanokról volt szó, akiknél nem voltak látható erőszakos bűncselekmények jelei. Hat esetben a talált személyek megsérültek, ellátásra szorultak.

A 2023-as év folyamán kilenc esetben tártak fel közrend megsértését, míg többnyire részeg hajléktalanok zaklatták a járókelőket. Ezek a személyek pénzt kértek a gyalogosoktól, visszautasítás esetén testi sértéssel fenyegették őket.

Tavaly márciusban egy osztálykiránduláson lévő fiatalt is a városi rendőrök találtak meg, miután alkoholt fogyasztottak társaival, de azokat is elhagyva ismeretlen helyre távozott. A városi és állami rendőrök közösen egy elhagyott épületben találtak rá másnap reggel. Közterület-szennyezést 18 esetben állapítottak meg a városi rendőrség munkatársai. Építési hulladékok elhelyezéséről volt elsősorban szó, 11 esetben sikerült azonosítani az elkövetőket.

Huszonhárom esetben a nyílt tűzgyújtási tilalom megsértését is észlelték a városban. a legtöbb esetben kábeleket és gumiabroncsokat égettek el a vezetékek beszerzése érdekében.
Tizennyolc esetben az éjszakai nyugalom megzavarásának ügyében is eljártak. Az adatok szerint leginkábbhangos zenehallgatás, néhány esetben családi veszekedés állt a háttérben.

Emellett több olyan esetben is őket hívták, amikor testi sértés ügyében vagy annak fenyegetése miatt érkezett segélyhívás a városi rendőrökhöz, de lopás és egyéb olyan bűncselekmények esetén is segítettek, amikor hagyományos esetben az állami rendőrök járhatnak el.

A dunaszerdahelyi városi rendőrök 2023-ban 572 állampolgári bejelentést ellenőriztek. 

A rendőrök  86 esetben a város területén működő TAXI-szolgáltatókat is ellenőrizték, ezekből 35 esetben hiányosságokat tártak fel, amelyeket dokumentáltak és a városháza jogi osztályára továbbítottak.

A lakótömbök melletti parkolókban összesen 15 gépjármű roncsot fedeztek fel és dokumentáltak a rendőrök, amelyek közül 13 esetben a járműveket elszállították, 2 esetben pedig jelenleg is folyik a nyomozás, mivel a járműveket a végrehajtó blokkolja. 

A gépjármű-roncsok megoldásával kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a nem motorizált járművek (ún. roncsok) tulajdonosait nagyon nehéz megtalálni, mivel a legtöbb járműnek már nincs rendszáma, és a VIN-szám olyan helyen van elhelyezve, nem jól látható, és a tulajdonosok többsége Dunaszerdahelyen kívül lakik, vagy a címük Dunaszerdahely vagy más város, és viszonylag gyakoriak a külföldi állampolgárságokhoz köthető járművek.

Fizetős parkolóban történő parkolás ellenőrzését két rendőr és a feltárt szabálysértések dokumentálását, megoldását másik két rendőr végezte, tavaly összesen 78 295 gépjárművet ellenőriztek a rendőrök. A lefolytatott vizsgálatok során kiderült, 2933 járműnél nem volt érvényes parkolójegy sem automatából, sem SMS-ben. Ebből 1099 szabálysértést a helyszínen, 1835 járművezetőt pedig felszólítás alapján intéztek a rendőrkapitányságon. 

A városi rendőrség az állandó feladatok ellátása mellett több esetben biztosította a különböző kulturális és társadalmi rendezvények, többek közt az FC DAC labdarúgó mérkőzéseinek, a HC DAC  kézilabda mérkőzéseinek zavartalan lebonyolítását.

A városi rendőrök tavaly 68 kóbor kutyát találtak és fogtak el, míg 15 esetben megtalálták és visszaszolgáltatták eredeti gazdájuknak, egy esetben az állat új gazdára talált, 53 esetben pedig a befogott kutyákat a nagymegyeri Kutyamenhely munkatársai vitték menhelyre. 2023 folyamán 2 kutyatámadásos esettel is dolgoztak. Kutyabántalmazást egy esetben észleltek, amikor a gazdi közvetlenül az városi rendőrök járőr előtt megrúgta a kutyáját, amely visszaadta neki a kutyát, mivel a kutya már több napja kóborolt ​​a városban. 

Az elmúlt év tevékenysége még ennél is sokszínűbb, s a rendőrök munkájának eredményességét az is jól bizonyítja, hogy hivatalos panasz csak egy esetben érkezett a rendőrség munkatársaira, akkor is taxiszolgáltatótól. 

(rp)

Ezt már olvasta?

Cookies