Back to top

Szakmai fórum óvodapedagógusoknak

Publikálva: 2016, január 20 - 18:37
Változások az állami oktatási programokban címmel szervezett szakmai fórumot január 20-án a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Dunaszerdahelyi Területi Választmánya.
Szakmai fórum óvodapedagógusoknak

A helyi Vámbéry Ármin Alapiskolában mintegy száz érdeklődő óvodapedagógus számára szervezett előadás célja elsősorban az volt, hogy a Dunaszerdahelyi járás óvónői a már 2015. szeptember 1-jétől érvénybe lépett változtatásokat – azaz a 2015-8341/1225:1-10A0 szám alatt jóváhagyott Állami Oktatási Program – iskolaköteles kor előtti oktatás az óvodákban elnevezésű új óvodai programot még jobban megismerhessék, illetve annak részleteit megvitassák. A tájékoztató-segítő szakmai előadást Borbély Diana, a dunaszerdahelyi Benedek Elek Magyar Tannyelvű Óvoda igazgatónője tartotta. Összefoglalójában szólt a programmal kapcsolatos dilemmákról, rámutatott a megoldásokra, az óvodai oktatási programok kidolgozásának kiindulópontjaira, s a pedagógiai munka új program szerinti tervezésére. (Mivel az új ISCED0 tavaly szeptembertől érvényes, például a tanvázlatok is megváltoztak stb.)

Masszi János, az SZMPSZ területi választmányának elnöke szerint a téma fontosságát mutatja az érdeklődők nagy száma is – hiszen csupán 50-60 fővel számoltak, ám más járásokból is érkeztek az előadás iránt érdeklődők.

„Területi választmányunk felvállalja a szlovákiai magyar iskolákat, óvodákat érintő problémák kezelését, amit szívesen és örömmel tesszük, hiszen azt látjuk, van rá igény. És a célunk is az, hogy olyan aktivitásokat szervezzünk, amelyeknek tényleges haszna, kézzel fogható hozadéka van” – mondta. Sajnálatosnak tartotta azonban, hogy mindezt nem az állam teszi, amelynek a törvényből kifolyólag ez lenne a dolga. Mint mondta, ez kiemelten érvényes az oktatásban egyébként országosan is elhanyagolt „területekre”, így például az óvodákra is.
„Eddig közel 250 óvónőnek nyújtottunk e programok keretében tájékoztatást, így próbálva az óvodapedagógusokat mindennapi munkájukban segíteni.”

A találkozó további célja, hogy egy a fórum nevében a minisztériumnak címzett levélben Masszi János és Borbély Diana arra hívják fel az állami szervek figyelmet, hogy a magyar óvodák számára a tájékoztató anyagokat és egyéb dokumentumokat magyar nyelven is tegyék elérhetővé. Masszi hozzátette, azon lesz, hogy ezt a kérést, noha a Dunaszerdahelyi Területi Választmány indítja, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos szinten is támogassa és álljon az ügy sikere mögé.

Ezt már olvasta?

Cookies