Back to top

Szakértők szerint most azonnal be kellene fagyasztani a szlovák minimálbért

Publikálva: 2020, július 23 - 14:39
A Denník E gazdasági portál által megszólaltatott elemzők szerint tévúton jár, aki azt hiszi, jövőre lehetséges a most 580 eurós minimálbért még tovább, 656 euróra emelni. Azt állítják, a minimálbér annyira gyorsan növekedett az elmúlt években, hogy muszáj lesz gátat szabni ennek.
Szakértők szerint most azonnal be kellene fagyasztani a szlovák minimálbért

Az INESS közgazdasági kutatóintézet elemzője, Róbert Chovanculiak szerint a minimálbér emelkedése kétszerese volt az átlagbérekének az elmúlt években, és könnyen elképzelhető, ha az emelkedés így folytatódik, a szlovákiai minimálbér, arányosan, a legmagasabbak közé emelkedik a világon.

Abszolút értékben a szlovák minimálbér természetesen messze elmarad számos európai országétól, nem is beszélve a tengerentúl hasonló mutatóitól, de, amennyiben azt az átlagbérekkel hasonlítjuk össze, már egészen más képet kapunk.

2019-ben a német minimálbér 36%-a volt az aktuális átlagbérnek, Szlovákiában ugyanez az arány 48%, ráadásul, írja az elemző, a 2022-re előirányzott német minimálbér sem lesz arányosan sokkal magasabb, figyelembe véve az átlagbérre vonatkozó prognózisokat, 39% körüli lesz a mutató.

Azzal, ha a szlovák minimálbér 2021-re eléri az előre betervezett 656 eurót, a fenti arányszám egészen elképesztő magasságokba jutna, 57%-os lenne.

A szaktárca által beharangozott 620 eurós minimálbér is 54%-ot jelentene, amely mutatóval Szlovákia az EU összes tagállamát megelőzné, köröket verve az eddigi listavezető Szlovéniára (52%).

A Nemzetközi Valutaalap ajánlása szerint ideális esetben a minimálbér a mindenkori átlagbér 25 és 50%-a közé kellene, hogy essen.

Az elemző szerint az utóbbi néhány év egészen kirívó emelkedést mutatott, a 2013-as 41% még nagyjából megfelelt az EU átlagának, de azóta, írja Chovanculiak, a minimálbér kérdése a választási ígéretek szintjére süllyedt. Holott, az ország gazdasági körülményei, széttagoltsága, regionális különbségei éppen ennek ellenkezőjét kívánnák, az elemző szerint, többek között ennek köszönhető, hogy az ország szegényebb régiói közül nem egyben évek óta nem csökkent 15% alá a munkanélküliség.

Ráadásul nyakunkon a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság is!

Chovanculiak szerint az egyetlen megoldás, ha a következő két évre befagyasztják a minimálbért, a munkavállalók terheit pedig a járulékok csökkentésével mérsékelik, ezzel anélkül növelve a nettó béreket, hogy maga a minimálbér emelkedne. Az előző kormányok ennek éppen ellenkezőjét cselekedték, ennek eredményét pedig naponta nyögi az ország gazdasága.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: bérek, mzdy
Cookies