Back to top

A szakemberek hiánya hátráltatja a közigazgatás informatizációját

Publikálva: 2017, április 24 - 16:58
A közigazgatás informatizációjának eredményei fokozatosan fognak beérni, a Miniszterelnök-helyettes Hivatala dolgozik a konkrét intézkedéseken- nyilatkozta Peter Pellegrini, a szlovák kormány beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettese a TA3 hírtelevízió, A politikában című műsorában.

A lassúbb tempóban az IT szakemberek hiánya is közrejátszik, akiket a kormány nem tud kellőképpen megfizetni. Kifejtette, hogy az előkészítő munkák kevésbé látványosak, csak fokozatosan fognak megjelenni a konkrét intézkedések. „Az állami webalkalmazások és az e-közigazgatás új dizájnján dolgozunk, úgy hogy azok felhasználóbarát és könnyen áttekintőek legyenek. Leállítottunk néhány megaprojektet, melyek már elő voltak készítve, továbbiak törlését is tervezzük, új közbeszerzést teszünk közzé és lehet, hogy a megaprojekteket felosztjuk több kisebb projektre" – vázolta Pellegrini.

Jelenleg minden IT projektet szigorú értékelésen bírálnak el, az Értéket a pénzért kormányprojekt és több nagyprojektek még közmeghallgatás alá is esik. Miniszterelnök-helyettes megállapította, hogy jelenleg a polgárok sok elektronikus szolgáltatást vehetnek igénybe, ám ezek között gyakori a komplikált és nehezen felhasználható alkalmazás.

„Már dolgozunk ezen problémán, ki kell tisztítanunk az adathalmazt, mert az állam hatalmas mennyiségű adatot kezel, melyeknek minden nap jó minőségben kell rendelkezésre állniuk. Ez a munka több időt igényel, s az eredmények csak később jelentkeznek" - ismertette Pellegrini. Hozzátette, hogy nem egyszerű az ügyes emberek megnyerése az állami feladatokra.

„A jelenlegi jutalmazási rendszer, a bértáblák korlátoznak bennünket. A gazdaságban az IT az egyik legjobban megfizetett szektor, az átlagfizetés meghaladja a 2 ezer eurót, amennyiben mi 1500 eurót kínálunk egy ilyen szakembernek, hogy nálunk dolgozzon, az inkább a magánszektorban fog magának munkát találni" – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

Az állam nem csak a külső tanácsadócégekre kíván támaszkodni, ezért a Miniszterelnök-helyettes Hivatala együttműködik három egyetemmel is, melyek szakembereket képeznek majd a hivatal munkájához.

„Nem állítom, hogy a hivatalnak nincs elég embere, ám szívesen fogadnánk néhány csúcsszakembert. Ehhez azonban forrás kell, az EU-s pénzügyi alapoknak köszönhetően már ezt is könnyebben tudjuk kezelni" –zárta le Pellegrini.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies