Back to top

Szájmaszkban és becsületbeli nyilatkozattal kezdődik a tanév

Publikálva: 2020, augusztus 14 - 08:14
Marek Krajčí egészségügyi miniszter és Ján Mikas főhigiénikus tegnap este hét órakor tájékoztatott a jelenlegi helyzetről. A miniszter szerint az Epidemiológusok Tanácsa egész nap ülésezett, amelyen Igor Matovič miniszterelnök szintén részt vett.
Szájmaszkban és becsületbeli nyilatkozattal kezdődik a tanév

A konzílium úgy határozott, hogy szeptember 1-jéig nem fogja újra értékelni a kevésbé kockázatos országokat. Felhívja azonban az utasokat, hogy fontolják meg a tervezett utazás szükségességét.

A konzílium felhívta a figyelmet egyes kiválasztott régiókra Európában, ahol a koronavírus előfordulási gyakorisága magasabb. Például Csehországból a főváros körzetére, illetve Horvátországból Vukovar és Szerémség körzetre, illetve Split és Dalmácia körzetére.

Bejelentették, hogy a tanév kezdetétől a szülőknek becsületbeli nyilatkozatot kell aláírniuk.

A nyilatkozat tartalmaz egy kérdőívet arról, hogy a gyermek tartózkodott-e Szlovákián kívül, vagy részt vett-e tömeges rendezvényen. Ha a szülő az egyik lehetőségre igenlő választ ad, akkor figyelemmel kell kísérnie környezetének és közvetlen környezetének egészségét. Ha egészségügyi gondok adódnának, akkor orvoshoz kell fordulnia.

A szájmaszk kötelező lesz az általános iskolákban lévő összes felső tagozatos tanuló számára.

Nemcsak az iskola folyosóin, hanem az osztályteremben is viselniük kell őket. Az alsó tagozatra járó tanulóknak nem kell szájmaszkot viselniük az osztályban. A szájmaszk viselését Igor Matovič is ajánlotta a gyermekek számára.

Szeptember 1-e és október 1-e között

  • nem ajánlják a tömegrendezvények megtartását
  • tilos ezer fő feletti kültéri rendezvények megtartása (beleértve a sporteseményeket is)
  • tilos ötszáz fő feletti beltéri rendezvények megtartása (kötelező a szájmaszk viselése)
  • tilos minden beltéri rendezvény megtartása 23 óra után – kivéve a lakodalmakat
  • korlátozzák az aquaparkok és a strandok látogatottságát

A szociális intézményekben az intézkedéseket regionális szinten hajtják végre. Krajčí miniszter szerint jelenleg a Trencséni járás a legveszélyesebb.

Új kötelezettség a munkáltatók számára
Ján Mikas szerint eddig ezen csak gondolkoznak, de valószínűleg be is vezetik. A javaslat arról szól, hogy a munkáltatónak kötelessége volna meggátolnia azoknak az alkalmazottaknak a munkahelyre való belépését, akik kockázatos országból érkeztek, és nincs igazolásuk a Közegégügyi Hivataltól a negatív PCR tesztről.
Krajčí miniszter a regionális közegészségügyi hivatalok személyi állományának megerősítéséről is beszélt, mivel ezek lehetőségeik határán dolgoznak. Marek Krajčí bízik abban, hogy a tanárok képesek lesznek minden intézkedést bevezetni és betartatni.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus