Jelenlegi hely

A. Szabó László: „A változásnak mindenekelőtt bennünk kell megtörténnie”

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2021, január 3 - 10:43 | Hírek
A. Szabó László alpolgármester gondolatai 2021 hajnalán.
A. Szabó László: „A változásnak mindenekelőtt bennünk kell megtörténnie”

Képzeljük el, hogy egy autót vezetünk, de mivel korábban még nem jártunk a választott célállomáson, ezért a navigációs rendszerre hagyatkozunk. Kedvező esetben megválaszthatjuk, hogy a legrövidebb, a leggyorsabb vagy éppen a leggazdaságosabb utat kínálja nekünk. Közben pedig végig mutatja a pontos pozíciónkat, merre is tartunk éppen.

Amennyiben letérünk az aktív útvonalunkról, életbe lép az újratervezés. Először egy kedves hang figyelmeztet, hogy „forduljunk vissza, amint lehetséges”, de ha hosszabb ideig figyelmen kívül hagyjuk ezt a tanácsot, a rendszer beletörődik ugyan, de reménykedve egy új útvonalat kínál. 

Adott számunkra a választás képessége és lehetősége. Mi hozzuk meg a döntést, így végül is csak rajtunk múlik, hogy merre megyünk és hol kötünk ki.
Így vagyunk ezzel a valós életben is, és fokozottan igaz ez a hit kapcsán.

A hit ugyanis olyan, mint a navigáció. Nem kényszer. Azt azonban tudnunk kell, hogy ha más útra térünk, sohasem fogunk a kívánt célba érkezni…

Nehéz hónapokon vagyunk túl, és még mindig nem tudjuk, hogy mi vár ránk… Sokszor tanácstalanok, tehetetlenek, gyámoltalanok vagyunk… Hajlamosak vagyunk csak a rosszat érzékelni.

Az elmúlt időszak ezért legfőképpen az emberi lelkekben hagyott mély nyomokat…

Sokakat megviselt a gyilkos kór közelsége. Emberi kapcsolatok sínylették meg a távolságtartást, egyikünk-másikunk egészsége pedig a sok feszültséget, indulatot, türelmetlenséget.

Most mindannyian változást várunk. De a változásnak mindenekelőtt bennünk kell megtörténnie! Rajtunk múlik ugyanis, hogy merre haladunk.

2021 mindannyiunk számára az újratervezés éve lehet… A dolgok persze nem egyik napról a másikra változnak. Kezdetnek talán az is elég volna, hogy a fényt is vegyük észre, ne csak az árnyékot!

Mert ha elfogadjuk azt, hogy a rossz a jónak a hiánya, akkor nem kell mást tennünk, mint számtalan picinyke jóval betölteni a világot… 

Ehhez kívánok erőt, egészséget és kitartást mindenkinek!

(Megvalósult a KCSSZ (Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége) és felvidéki KIK (Keresztény Ifjúsági Közösségek) közös programjaként.)