Back to top

Szabályozni kell a mobilhasználatot az iskolákban a gyermekjogi biztos szerint

Publikálva: 2024, február 8 - 06:10
Jozef Mikloško gyermekjogi biztos szükségesnek tartja a mobiltelefonok használatának országos szintű szabályozását az alap- és középiskolákban.
Szabályozni kell a mobilhasználatot az iskolákban a gyermekjogi biztos szerint

Mikloško úgy véli, ezzel javulna az oktatás színvonala, az intézkedés a gyerekek védelmét szolgálná, például a kiberzaklatással szemben. A jelenlegi rendszert, amely az iskolákra bízza a mobilhasználat szabályozását, elégtelennek tartja, ezért felszólítja az illetékes hatóságokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a problémára – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a gyermekjogi biztos hivatala.

Mikloško törvényi szabályozást sürget.

„Szükség van a jogi keret meghatározására és egyértelmű szabályok megalkotására egy rendelet vagy törvény által, amely az egész országban érvényes. Az, hogy világos szabályokat hoznak, az egyes iskoláknak is segíteni fog” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a hivatal értesülései szerint a mobiltelefonok jelenlegi használata egyértelműen negatív hatással van a gyerekek fizikai és pszichológiai fejlődésére.

Szeretnék, ha nagyobb biztonságban lennének a gyerekek.

„Nemcsak a zaklatás terjedését tapasztaljuk, hanem mentális zavarokat és súlyos pszichológiai problémákat is a gyerekek és a fiatalok körében, a szocializációs, és a tanulási zavarokat is beleértve. Fel kell ismerni, hogy a mobiltelefon, és a többi digitális eszköz is drog, amit meg kell tanulniuk helyesen használni a gyerekeknek. És ebben nekünk, azaz a társadalomnak közvetlen felelősségünk van” – mondta.

A keddi mobilmentes világnap alkalmából a hivatal arra kéri a lakosságot, fejezze ki véleményét és támogassa a szabályozás bevezetését. Az érdeklődők az ÚKPD honlapján támogathatják ezt a kezdeményezést.

(tasr/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies