Back to top

Súlyos káruk van a kiskereskedőknek a betétdíjas rendszeren

Publikálva: 2022, szeptember 12 - 12:21
Szlovákiában ez év eleje óta működik a műanyag palackok és dobozok betétdíjas rendszere, amelynek gondnoka rendszeresen azzal kérkedik, hogy több millió PET-palackot sikerült már eddig ennek köszönhetően összegyűjteni. Ami az egyik oldalon ugyan jó hír, hiszen ezzel is kíméljük a környezetet, nagyon gyorsan kiderült azonban az is, hogy a kiskereskedők elégedetlenek, mert a rendszer nem működik jól, s ők így nem kis pénzeket, előfordul, hogy több ezer eurót is veszítenek a bolton.
Súlyos káruk van a kiskereskedőknek a betétdíjas rendszeren

A PET-palackok és dobozok visszaváltásával kapcsolatos gondok azonban nagyobbak, mint első pillantásra tűnt. Mára kiderült ugyanis, hogy bizonyos emberek a műanyag üvegek és dobozok újrahasznosításán állítólag meggazdagodtak, írja az Aktuality.sk portál.

Hiányzó PET-üvegek és dobozok

Az egyik áldozat Michal Niko, aki egy kis élelmiszerboltot vezet a galántai járásban lévő Vezekényben. A betétdíjas rendszer gondnokától ugyanis sokkal kevesebb összeget számláznak neki vissza, mint amennyit valójában az ügyfeleitől beszedett. A betétdíjas rendszer gondnoka tagadja a vádakat, mint ahogyan azt is, hogy ne kommunikálna a kereskedőkkel, amire több kiskereskedő is panaszkodott.

Nem kellett sokáig várni, és a kiskereskedők után megszólaltak az elégedetlen nagyobb élelmiszer-üzletláncok is.

Már március óta figyelmeztetjük a gondnokot, hogy a rendszer nem jól működik, és a pénzen vitatkozunk. Nem kis összegekről van szó, esetünkben százezrekről, amivel tartoztak nekünk, de nem hajlandók elismerni, hogy a rendszerük kudarcot vallott”– mondta az Aktuality.sk portálnak az egyik nagy üzletlánc alkalmazottja, aki névtelen kívánt maradni.

Szerinte a a rendszer gondnoka minden felelősséget a PET-palackvisszaváltó automaták szállítójára igyekszik hárítani, de valójában a gondnok a felelős, hiszen ő hitelesítette ezeket a technológiákat.

A gondatlan sofőrök is felelősek

Amint azt az egyik kiskereskedő kifejtette, a legnagyobb problémát jelenleg azok a sofőrök okozzák, akik felveszik a PET-csomagokat, de nem regisztrálják azokat a rendszerben.

Az egész logisztika a feje tetejére van állítva, mivel a sofőr átveszi a palackokkal, dobozokkal teli zsákokat, és az átadó személy csak a sofőr papírjait írja alá, nálunk nem marad semmilyen dokumentum. A kereskedelemben másutt az ilyen elképzelhetetlen”

- magyarázza az egyik kereskedő, akinekmár 600 zsák PET-palackhiánya van, ami átszámítva nagyjából 30 ezer eurót tesz ki.

A gondnok nem ismeri el a hibákat

A betétdíjas rendszer gondnoka a rendszer működésével kapcsolatos minden panasz ellenére továbbra is azt állítja, hogy az jól működik.

A jelen időszakra vonatkozóan egyetlen nyitott reklamációnk van, de annak is folyamatban van a rendezése az érintett forgalmazóval.

Ha bármelyik forgalmazónak konkrét kifogása van a reklamáció megoldásával kapcsolatban, bármikor újra felveheti a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, és mi foglalkozni fogunk vele. Sok esetben a számlázás alapjául szolgáló szerződés értelmezésének tisztázásáról is szó lehet” – állítja Lucia Morvai, a betétdíjas rendszer külkapcsolatokért felelős és kommunikációs igazgatója.

Véleménye szerint a betétdíjas rendszer egyértelműen meghatározott szabályok és az összegyűjtött, illetve átadott csomagok mennyiségének nyomon követhetőségén és ellenőrzésén alapszik. „Az esetleges eltéréseket a nyomon követési rendszer alapján azonosítani tudjuk, és saját kezdeményezésre kezeljük is azokat, de természetesen a gyűjtőhelyekről érkező panaszok alapján is foglalkozunk a megoldásukkal” – összegezte Morvai.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: műanyag
Cookies