Back to top

A statisztikai adatok szerint erősödött szeptemberben a tömegközlekedés és a teherszállítás is

Publikálva: 2023, november 26 - 05:55
A teherszállítás nagyobb növekedését 2023 szeptemberében jelentősen támogatta a közúti szállítás is, amely közel negyedével emelkedett a tavalyi számokhoz képest - derült ki a legfrissebb adatokból.
A statisztikai adatok szerint erősödött szeptemberben a tömegközlekedés és a teherszállítás is

A vasúti szállítás is kétszámjegyű növekedést mutatott az ősz első hónapjában. Közben a személyszállításban is fennmaradt a pozitív fejlődés, elsősorban a közösségi közlekedés bővült jelentősen. Bár a vasutak még mindig csupán zárkóznak a járvány előtti évekhez, de idén szeptemberben szállították a legtöbb utast.

A Szlovákiában bejegyzett vállalkozások 2023 szeptemberében összesen 21,2 millió tonna árut szállítottak teherszállítás keretében. A közúton szállított áruk pedig közel negyedével nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és a vasúti is 10,7%-kal bővült. A szállított árutonnák több mint kétharmadát a közúti szállítás teszi ki. Csökkenést csak az egyéb fuvarozási kategória könyvelhetett el, amely 11,5%-kal maradt el a tavalyitól.

A személyszállítás is erősödött

A személyszállítás utasainak száma 2023 szeptemberében 11,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, így elérte a 60,9 millió főt, ami majdnem megegyezik a 2019. szeptemberi értékkel.

 

A vasúti közlekedés is erősödött, ami éves szinten kevesebb mint 6%-kal nőtt. Bár a személyszállítás ezen komponense nem érte el a járvány előtti értékeket, idén eddig szeptemberben volt a legtöbb az utasok száma, és immár harmadik hónapja tartotta növekedését.

Növekedést könyvelhetett el a személyszállítás teljesítménye is az utazások hosszát figyelembe véve, 14%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Összesen a 938 millió utaskilométert érték el, ami az idei év legmagasabb értékét jelentette. A közúti fuvarozás teljesítménye 15,2%-kal, a vasúti szállítás 10,9%-kal, a legkisebb tömegkomponens, az egyéb szállítás 17,7%-kal nőtt.

Az eddigi mérleg

Összességében 2023 első kilenc hónapjában 163,2 millió tonna árut szállítottak az árufuvarozásban, ami éves szinten 6,1%-os csökkenést jelent. A tonnakilométerben mért teljesítmény is alacsonyabb volt az előző évhez képest, 11,5%-kal. Személyszállítással 505,2 millió utast szállítottak, ami 14,3%-os éves növekedésnek felel meg.

A személyszállítás a vasúti szállításban 10,5%-kal, a közúti szállításban 14,8%-kal nőtt. Az utaskilométerben mért teljesítmény 15,4%-kal bővült.

ma7.sk/Rajkovics Péter

Ezt már olvasta?

Cookies