Back to top

Stagnál az oltási hajlandóság

Publikálva: 2021, július 28 - 14:07
Az oltási hajlandóság viszonylag stagnáló tendenciát mutat március óta, a lakosság 51,7 százaléka már be van oltva, vagy hajlandó beoltatni magát, ami alig három százalékos növekedést jelent.
Stagnál az oltási hajlandóság

Az oltást elutasítók aránya viszont a márciusi 30,9 százalékról harminchat százalékra nőtt – derül ki az Ako sa máte, Slovensko? (Hogy van, Szlovákia?) projekt júliusi elemzéséből. A felmérés 2020. márciusa óta követi nyomon a szlovákiai lakosság hozzáállását.

A válaszadók többsége elutasítja a kötelező védőoltást (61,9%).

„A korábbi felméréseken válaszadók viszonylag nagy csoportját regisztráltuk, akik nem tudták eldönteni, beoltatják-e magukat, vagy sem.

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a bizonytalanok tábora egyre csökken, nagy részük pedig az oltást elutasítók közé csatlakozik. A kötelező védőoltáshoz és az enyhébb járványügyi intézkedésekhez való hozzáállás két táborra osztja a társadalmat” – állapította meg Robert Klobucký, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Szociológiai Intézetének munkatársa.

Több oltott van Pozsony és a városok lakosai között, illetve az egyetemi végzettséggel rendelkezők körében.

Azon válaszadók, akik bíznak a kormányban, az egészségügyben és a tudományban, nagyobb valószínűséggel oltatják be magukat, ahogy azok is, akik környezetükben már láttak súlyos állapotú koronavírus-beteget.

A felmérés kimutatta, hogy az oltást elutasítók 29,8 százaléka beoltatná magát, ha (természetesen szubjektíve) elegendő bizonyítékot kapnának a vakcina biztonságára vonatkozóan. 14 százalékuk meggyőzné magát az oltásról, ha kezelőorvosuk adná be a vakcinát, 12,5 százalék pedig akkor változtatna, ha jönne az új járványhullám, megtelnének a kórházak és sokan meghalnának.

Az oltottakkal szembeni enyhébb járványügyi intézkedéseket a lakosság alig 39,7 százaléka támogatja, míg 46,6 százalékuk ellenzi. A felmérés július 15. és július 20. között végezték.

LB/TASR/Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Cookies