Jelenlegi hely

Spravodaj Múzea – Múzeumi Híradó 2015-2019

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, január 8 - 12:15 | Kultúra
A Művészetet Támogató Alap anyagi hozzájárulásával jelent meg intézményünk Spravodaj Múzea - Múzeumi Híradó című kiadványának XXIV. évfolyama, melyet a tájegységünk kulturális értékei iránt érdeklődők figyelmébe ajánlunk.
Spravodaj Múzea – Múzeumi Híradó 2015-2019

A gyűjtemény értékes társadalom - és természettudományi tanulmányokat tartalmaz a Csallóköz tárgyi és szellemi örökségéről, a régió jeles személyiségeiről. A tanulmányok szerzői múzeumunk egykori vagy jelenlegi dolgozói, illetve az intézményhez szorosan kötődő szaktudósok.

A közölt írások jelentős része a tájegység természeti kincseit mutatja be, a Duna mente védelmének törvény adta lehetőségeit, a csallóközi vadászat történetét tárgyalja.

A kiadvány beszámol a múzeumi gyűjtemény egyes, különösen értékes darabjairól is, melyeket sikeres pályázatokból nyert anyagi forrásokból újíttatott fel az intézmény.

A híradó egyik tanulmánya a régió 19. századi gazdaságtörténetével foglalkozik. A Csallóköz-Szerdahelyi Takarékpénztár megalapításával kapcsolatban szolgál fontos, eddig kevésbé ismert adatokkal.

Reprezentatív kiadványunk megjelenéséhez a Művészetet Támogató Alap járult hozzá, a program fő támogatójaként.